На 13 септември лидерът на Изправи се България Мая Манолова

...
На 13 септември лидерът на Изправи се България Мая Манолова
Коментари Харесай

Мая Манолова призова земеделския министър да подпомогне производителите на картофи

На 13 септември водачът на " Изправи се България " Мая Манолова посети картофопроизводителите в с. Ветрен дол, Пазарджик. Те би трябвало да получат по 278 лв. помощ на декар от Агенцията по храните поради скъпите ток, горива и природен газ. Проблемът е, че поради бюрократични пречки това може и да не се случи за доста от тях.

Картофопроизводителите се надяват в границите на седмица да има изясненост по случая. Те прибавиха, че без тези пари има огромна възможност да банкрутират. " Ако не получим тази година помощ, на другата година не можем да засеем. Торовете от 25 лв. станаха 105лв. Ако не ни дадат пари, не можем да ги купим. Горивата също нарастнаха доста. Ние доста използваме горива ", изясни един от земеделците. Друг разясни, че от 30 картофопроизводители в селото единствено един е регистриран, което значи, че другите няма да получат финансова помощ. Стана ясно, че нито една земеделска асоциация не е посетила картофопроизводителите във Ветрен дол.

По време на срещата Мая Манолова изясни: " Ние към този момент ходихме при министъра с картофопроизводители от Брезнишко и от Радомирско, които сложиха същия проблем. И тогава дадоха обещание да ревизират дали това е строго условие в регламента. Всъщност става дума за национално доплащане. Държавата ви заплаща за поддръжка, дали своят вот са 422 млн. лв., които би трябвало да стигнат до хората. Това са производители на зеленчуци, плодове, животновъди.

И е доста незаслужено, че една доста сериозна част от картофопроизводителите, главно дребните, огромните са регистрирани, няма да могат да получат тези пари. Имаме разминаване с Министерството, тъй като те считат, че става дума за надали не 40 фамилии в цялата страна "
Лидерът на Изправи се България прикани министъра на земеделието Явор Гечев и зам.-министъра Тодор Джиков да разпоредят Агенцията по храните да разрешат регистрация на земеделците за фитосанитарен надзор и в този момент. Тя акцентира, че в противоположен случай към 400 фамилии единствено в района на Пазарджик ще останат без прехранване. Председателят на " Изправи се България " е оптимист, че този проблем ще се позволи.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР