На 13 февруари 2016 г. внезапен инфаркт покоси легендата Трифон

...
На 13 февруари 2016 г. внезапен инфаркт покоси легендата Трифон
Коментари Харесай

10 звездни момента от кариерата на Трифон Иванов

На 13 февруари 2016 година неочакван инфаркт покоси легендата Трифон Иванов. Роденият през 1965 година Иванов остава в историята на българския футбол като най-хубавият централен бранител. Трифон стартира своята кариера в Етър (Велико Търново). По-късно минава в състава на ЦСКА и играе за тима през интервала 1988-93 година и през сезоните 1995 и 1997/98.

Играл е в испанския клуб Реал Бетис (Севиля, Испания), в Ньошател Ксамакс (Ньошател, Швейцария) и австрийските Рапид (Виена), Аустрия (Виена), Фаворитнер и ФАК Аванти Интернешънъл. Футболист № 1 на България за 1996 година

 10 звездни момента от кариерата на Трифон Иванов

Шампион на България през 1989, 1990 и 1992 година с ЦСКА, вицешампион през 1993 година и бронзов медалист през 1998 година Носител на купата на страната през 1989 и 1993 година с ЦСКА. За КЕШ има 16 мача за ЦСКА и 2 за Етър.

Шампион на Австрия през 1996 година с Рапид, вицешампион през 1997 година, бронзов медалист в Швейцария с Ксамакс през 1995 година Финалист за КНК през 1996 година с Рапид. Има 174 мача и 21 гола в „ А “ група.

Играе за националния тим на България от 1988 до 1998 година (77 мача и 6 гола), взима четвърто място с него на Световното състезание по футбол в Съединени американски щати през 1994 година (в 6 мача), играе също по този начин на Европейското състезание по футбол в Англия през 1996 година (в 3 мача), а с негов превъзходен гол във вратата на Русия България се класира и за Световното състезание във Франция през 1998 година (играе в 3 мача).

След привършване на кариерата си стартира построяването на верига бензиностанции на австрийската компания Аванти в Северна България.

През 2015 година във връзка 50-годишнината на легендата на българския футбол Трифон Иванов немското списание “11 Freunde ” излезе с просторен материал за него. От текста подбрахме 10 звездни момента от кариерата на Трифон.

1. Когато Трифон Иванов дебютира за първия тим на “Етър ”, е едвам на 18 година 5 сезона по-късно се мести в ЦСКА, където дружно с Христо Стоичков, Любослав Пенев и Емил Костадинов оформя може би най-хубавия “червен ” тим в историята.

 10 звездни момента от кариерата на Трифон Иванов

2. Първият му мач за националния тим е контрола против Германска демократична република през 1988 година, когато вкарва победния гол. Съотборниците бързо укротяват насладата му: “Момче, за първи път си тук, не се радвай толкоз. ” Друг безценен спомен е дербито ЦСКА – “Левски ”, когато отбелязва първия гол, а по-късно Христо Стоичков прибавя още четири. За да унижи противника, Стоичков излиза в идващото дерби с фланелка с №4.

3. При комунистическия режим на българските играчи не е позволявано преди 28-ата им годишнина да играят в чужбина, само че след рухването на водача Тодор Живков вратите се отварят. Пенев отива във “Валенсия ”, Костадинов – в “Порто ”, Стоичков – в “Барселона ”, а Иванов избира “Бетис ”.

Там обаче в проблем се трансформира президентът Мануел Луис де Лопера, който тогава е определян в Испания като севилския Хесус Хил. Инфраструктурата на клуба и положението на базите е ужасяващо. Заплатите – ниски. На едно турне Трифон Иванов споделя на боса, че управлява клуба все едно е от Третия свят.

4. През 1993 година Роналд Куман постоянно е контузен и от “Барселона ” търсят българина.

“Предложиха ми контракт, само че президентът отхвърли. Каза, че без мен тимът щял да се разпадне. Не мога да го укорявам. От негова позиция е взел вярното решение. Но с трансфер в “Барселона ” кариерата ми евентуално щеше да е напълно друга ”, споделя Иванов.

5. Той получава още едно предложение, което дефинира като пропусната опция – от австрийския “Щурм ”.

 10 звездни момента от кариерата на Трифон Иванов

“Тогава играех за “Аустрия ”, а треньор на “Щурм ” бе Ивица Осим. Съпругата ми обаче беше срещу. В идващите 3 година “Щурм ” игра в Шампионската лига ”, споделя Иванов.

6. В мача за третото място на международното в Съединени американски щати до 40-ата минута България губи с 0:4 от Швеция. 2 минути по-късно Иванов е заменен и хвърля фланелката си на земята.

“Още по-рано помолих треньора да изляза, тъй като всеки играеше самичък за себе си. Когато Хенрик Ларсон ме подмина и вкара четвъртия гол, извиках към пейката: “Изкарай ме или самичък ще изляза! ”

7. Най-красивият гол на Иванов евентуално е против Уелс в квалификациите за Евро 1996 – с воле от 25 метра.

„ Играхме против най-хубавия уелски тим за всички времена с Райън Гигс и Вини Джоунс. Бяха ни натиснали крепко, само че с помощта на моя гол играта ни потръгна ”, спомня си Иванов.

8. Но най-любимият му гол е против Русия на 10 септември 1997 година Благодарение на него България се класира на Мондиал 1998.

9. Върхът на Иванов е в “Рапид ” от 1995 до 1997 година Той играе в Шампионската лига и стигна до край за КНК, изгубен от ПСЖ. Става първенец на Австрия и притежател на националната купа.

“Там ме научиха да пия и бира, въпреки че обичам уиски. Не ракия или водка, единствено 12-годишно черно “Джони ”, смее се Иванов. Защитникът си спомня по какъв начин петролният магнат и президент на “Рапид ” Ханес Ноуца идва с персоналния си аероплан до София, с цел да го вземе в тима. “Гледаше ме като собствен наследник. Даваше ми да карам едно от неговите ферарита. Живеех у тях. Той направи доста за мен и аз за него. Бях му любимецът ”, спомня си той.

 10 звездни момента от кариерата на Трифон Иванов

10. Договорът на Иванов не е с “Рапид ”, а непосредствено с Ноуца. Заради това отива с него в “Аустрия ” и приключва кариерата си в скромния “Флорисдорфер ”.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР