На 13 август, преди 50 години, край градчето Бетел в

...
На 13 август, преди 50 години, край градчето Бетел в
Коментари Харесай

Фестивалът „Уудсток“ на 50 години – емблема на цяла една епоха

На 13 август, преди 50 години, край градчето Бетел в американския щат Ню Йорк, рок-фестивалът „ Уудсток “, траял три дни, отбелязва цяла една генерация в Съединени американски щати – 50 години.

Фестивалът се организира през август 1969 година, когато американското общество е разграничено поради войната във Виетнам и бързо се трансформира в определящ миг за контракултурното придвижване на епохата.

" Уудсток " - 1969 година

За основаването му

След присъединяване си в сполучливата организация на поп-фестивала в Маями в края на 1968 година, младият управител Майкъл Ланг, дружно с трима негови сътрудници – Джон Робъртс, Джоел Розенман и Арти Корнфийлд, се захващат да създадат нещо друго, което ще бъде очевиден митинг против войната сред Съединени американски щати и Виетнам.

Организаторите се свързват с най-популярните артисти и групи от това време, само че не всички одобряват. Между по-известните, които отхвърлят, са “Дорс ”, Боб Дилън, “Джетро Тул ”… “Бийтълс ” не били взети под внимание, защото в продължение на три години не са били провеждали концерти онлайн, а „ Ролинг Стоунс “ и “Лед Зепелин “ към този момент били ангажирани с други прояви, които не желали да отхвърлят.

Независимо от това, „ Уудсток “ е повече от сполучлив. Очаквало се фестивалът да притегли 50 000 гости, само че участвали над 400 000 души, което прави събитието именито.

Какво се случи с юбилейното второ издание?

Организаторите оповестиха юбилейно второ издание, което трябваше да се организира тази седмица, само че както бе оповестено – заради “непредвидени трудности ” – то бе анулирано.

Много от звездите на първия „ Уудсток “ са починали, в това число Джанис Джоплин и Джими Хендрикс, само че Джоан Баез и групата „ Дъ Ху “, които и преди 50 години са взели участие, трябваше да „ забият “ на юбилея.

Предвидени бяха и Берт Съмър, Джон Себастиан, Тим Хардин, Сантана, Джо Кокър, Джони Мичъл, Джони Уинтър и доста други.

Любопитни обстоятелства, свързани с „ Уудсток “:

В чест на 50-годишният празник изданието „ Ментал Флос “ оповестява малко известни, само че безпределно любопитни обстоятелства, свързани с фестивалът–легенда „ Уудскток “.

– Забранен поради тоалетните –

Първоначално фестивалът е трябвало да бъде в Индустриалния парк “Хауърд Милс “ в Уолкил, покрай Мидълтаун, Ню Йорк. След договарянията със притежателите на земята тримата повярвали, че са намерили решение. Но жителите на Уолкил възстанали срещу концепцията, опасявайки се, че притокът на гости – евентуално под въздействието на алкохол или опиати – ще бъде евентуално проблематичен. Настояващи, че портативните тоалетни на фестивала не дават отговор на условията, те отказали да издадат позволение „ Уудсток “ да се организира там единствено месец преди плануваната дата за начало на 15 август.

– „ Уудсток “ избавен от фермер –

Когато Уолкил пропаднал, промоутърите се насочили към Бетел, Ню Йорк, малко градче с едвам 2 366 поданици, където фермер на име Макс Ясгур имал плантация за мляко с повърхност от 600 акра. Както и в Уолкил, жителите на Бетел не били доста въодушевени от провеждането на фестивал, който ще притегли забележителна навалица. Но Ясгур не споделил опасенията им. Въпреки че е бил на междинна възраст и колкото се може по-далеч от „ хипи “, той почел желанието на участниците в концерта да споделят общото прекарване и разрешил на уредниците да употребяват имуществото му против възнаграждение от 50 000 $. Говори се, че е получил аплодисменти персонално от Джими Хендрикс.

– Крави измежду посетителите –

Фермата на Ясгур е била функционираща, което означавало, че голям брой добитък трябвало да бъде изселено. Работниците му се пробвали да ги оградят в специфична зона, само че толкоз доста хора се прехвърляли през бариерата и лагерували там, че те решили просто да оставят кравите да се скитат и да се смесят с присъстващите. Един от чиновниците на Ясгур, Джордж Пийви, декларирал пред „ Юнайтед Прес Интернешънал “, че кравите и почитателите на музиката “изглежда се схващат добре ”.

– Джими Хендрикс – най-скъпоплатеният участник, Джо Кокър – най-евтиният –

Ангажирането на известни имена не се оказва на ниска цена. Джими Хендрикс е най-високоплатеният реализатор на „ Уудсток “ с 18 000 $ (приблизително 125 000 $ през 2019 $, като се вземе поради инфлацията). В съпоставяне с него Джо Кокър получава единствено скромните 1 375 $.

– Да пристигнеш на „ Уудсток “ с хеликоптер –

Трафикът, водещ към събитието, е бил толкоз ужасяващ, че „ Суийтотър “, които трябвало да открият фестивала, закъснели. Групата била доставена до площадката с хеликоптер. Редица други реализатори също пътували по въздух, с цел да заобиколят проблемите с придвижването.

– Най-възпитаната навалица на фестивал –

Въпреки терзанията на Уолкил и Бетел по отношение на предстоящото неприятно държание на присъстващите, на процедура съвсем никакви известия за принуждение не излизат от фестивала. Лу Янк, началникът на полицията в близкия регион Монтичело, ги оповестил за „ най-любезната, деликатна и възпитана група младежи, с които имал връзка през 24-годишната си полицейска работа “. Единствените проблеми зародили вследствие на дефицит на храна, карайки някои участници да плячкосват околните аграрни земи за царевица и друга продукция.

Въпреки че имало опция органите на реда да арестуват доста, доста хора за владеене на марихуана, те решили да не го създадат. Както споделил един сержант от държавната полиция, “няма да има задоволително място в ръководствата окръг Съливан или в идващите три окръга, с цел да ги настанят ”.

– Наркотици – да, само че единствено за малко! –

Употребата на психотропни опиати бе оценена, че е довела до 25 „ дрогирани “ на всеки час първата вечер на фестивала; личният състав за незабавна здравна помощ и членовете на близка община са претърсвали присъстващите, до момента в който дрогата не изчезанала.

– Зоната на „ Уудсток “ – в Националния указател на историческите обекти –

Затвърждавайки статута си на исторически обект с мемориална плоча, фестивалната зона е добавена в Националния указател на историческите обекти през 2017 година Фермата към този момент е известна като Център за изкуства „ Бетел Уудс “. Той съдържа кампус, музей и амфитеатър с 15 000 места.

– Увековечен на кино лента –

Година след фестивала, през 1970 година, своя премиера имаше документален филм, отдаден на събитието. Режисьорите Майкъл Уодли, Мартин Скорсезе и основният монтажист Телма Щунмейкър завоюваха премия „ Оскар “ за най-хубав документален филм. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР