На 12 юни, в Световния ден срещу детския труд, Международната

...
На 12 юни, в Световния ден срещу детския труд, Международната
Коментари Харесай

Международната организация на труда предупреждава: В условията на кризи трудовата експлоатация на деца се увеличава

На 12 юни, в Световния ден против детския труд, Международната организация на труда (МОТ) годишно подчертава върху проблемите, свързани с трудовата употреба на децата. МОТ отбелязва деня от 2002 година до момента, като регистрира, че за две десетилетия светът е постигнал постоянен напредък в намаляването на детския труд. Оттам обаче предизвестяват, че военните спорове, рецесиите и пандемията от КОВИД-19 са сложили повече фамилии в беднотия, която е съществена причина милиони деца да бъдат принудени да работят. Детският труд ги лишава от обучение и надлежно от благоприятни условия за обезпечаване на порядъчен приход и постоянна работа като възрастни.

През 2023 година апелът на Международната организация на труда в Световния ден против детския труд е: „ Социална правдивост за всички. Да сложим завършек на детския труд! “ От организацията молят да се обърне внимание на първопричините, които водят до трудова употреба на децата, с цел да бъде тя отстранена. Сред препоръчаните ограничения за справяне с казуса са основаването и използването на мощна правна рамка, учредена на интернационалните трудови стандарти и обществения разговор, обезпечаване на повсеместен достъп до обучение с положително качество и до обществена отбрана, както и директни ограничения за облекчение на бедността, неравенството и икономическата неустановеност и поощряване на заслужен труд.

В българското законодателство е регламентирана специфична протекция за малолетните служащи. Детският труд е неразрешен до 16-годишна възраст, до която съгласно Конституцията е наложително образованието. Предвидени са някои изключения, главно за надарени деца, за включването им във кино продукции, в театрални трупи, музикални сформира и други Наемането на малолетни лица без позволение от Инспекцията по труда се смята за закононарушение. При определяне на такова нарушаване се уведомява Прокуратурата за пускане на наказателно произвеждане. Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Имат право на продължен отпуск от най-малко 26 дни. Не могат да поставят тежък физически труд, както и да правят работа, обвързвана с влияние на физични, химични и биологични сътрудници и която основава риск за тяхното физическо и психическо развиване. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават най-малко минималната работна заплата. За тях е неразрешено полагането на ексклузивен и нощен труд. За лицата, ненавършили 16 години, нощен е трудът, положен от 20.00 ч. до 06.00 ч. сутринта.

При всяка инспекция инспекторите по труда ревизират за законосъобразното наемане на лица, ненавършили 18 година, както и дали работните им места дават отговор на условията да бъдат заемани от малолетни служащи и чиновници. За петте месеца на 2023 година Инспекцията по труда е издала 2545 бр., от които 2466 бр. са за лица от 16 до 18 години. Дадените през м.г. позволения за същия интервал са 2060 бр. като 1785 бр. от тях са за наемане на работа на лица от 16 до 18 години. За цялата 2022 година Инспекцията по труда е издала 11 933 бр. позволения за работа на малолетни лица. Най-често малолетни се наемат за осъществяване на действия в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна почивка.

Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 година, е разказана в уеб страницата на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, графа „ Процедури “ https://www.gli.government.bg/bg/node/4389. Реално от работодателя се изискват документи, каквито той би трябвало да обезпечи, без значение дали на работното място ще поставя труд малолетно лице или пълнолетно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР