На 12-ти април християнската църква почита паметта на Свети Василий

...
На 12-ти април християнската църква почита паметта на Свети Василий
Коментари Харесай

Днес празнуват хората с едно ангелско име

На 12-ти април християнската черква уважава паметта на Свети Василий Изповедник, на тази дата имен ден празнуват всички дами, които носят името Деница.

Деница  е име, които произлиза от националния фолклор и означава  „ родена по зазоряване “ . В миналото по-популярната версия на името била Денница, защото по този метод е наричана  планетата Венера – първата звезда на небесния небосвод при изгрев и залез слънце .

Никой обаче не може да каже дали е случайност, че дамите, които са кръстени на изгрева на Венера, честват именния си ден на датата, когато целия свят празнува Деня на космонавтиката .

Според някои източници първият ангел, който се възнесъл на небето, също носил името Деница.

Освен на 12 април, дамите с това име честват и на 8 ноември, когато се почита Свети Архангел Михаил .

Честито на всички празнуващи!

Свети Василий Изповедник , когото почитаме на 12 април, е живял по времето на император Лъв Исаврянин и е предпочел монашеското усамотение пред светския живот.

Преподобен Василий се е противопоставял на иконоборчеството и поради обстоятелството, че е защитавал светите икони е бил подложен на много мъчения.  Заедно със Свети Прокопий е затворен в тюрма, където е малтретиран до гибелта на император Лъв.

След кончината на владетеля преподобен Василий и всички монаси дружно с него били освободени. Те продължавали да проповядват каноните на православното християнство. Свети Василий умира през 750 година , а преди гибелта си се отдал на непоколебим пост и молитва като признателност към Бог.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР