На 12 септември 2010 г. жителите на пловдивския квартал „Кючук

...
На 12 септември 2010 г. жителите на пловдивския квартал „Кючук
Коментари Харесай

12-годишна мистерия: Кой уби и изнасили камериерката Роза в Пловдив

На 12 септември 2010 година жителите на пловдивския квартал „ Кючук Париж “ са потресени от грубо ликвидиране. Зад шубраци на пешеходната алея е открито безжизненото тяло на 45-годишната Роза Мачокова. По тялото има 30 прободни рани. За убийството е арестуван клошар.


Роза Мачокова

45-годишната Роза Мачокова е от смолянското село Мугла. Нейният брачен партньор Митко също бил родом от там. Двойката се пренесла да живее в Смолян, а по-късно и в Пловдив.

Нейните съседи и другари през годините я разказват като тиха, скромна, работлива и отдадена към фамилията си. През лятото на 2010 година почнала да работи като камериерка в хотел в пловдивското село Брестник, напомня "Марица ".

Всяка заран и всяка вечер пътувала с рейс до обитаемото място. Ходела пеш от вкъщи си в пловдивския квартал „ Кючук Париж “ до автогара „ Родопи “. Маршрутът й бил еднакъв. Прекосявала парка на ул. „ Георги Кондолов “ и през жп линията стигала до бранша на автобуса.

На 12 септември обаче всичко се трансформирало. Към 6 часа сутринта Роза тръгнала на работа и поела по нормалния маршрут към автогарата. В дребен парк сред улиците „ Здравец " и „ Студенец " обаче била пресрещната от чужд мъж. Той я бутнал на земята, наръгал я 30 пъти, изнасилил я, след което избягал и заразял мъртвото й тяло.

Трупът бил открит час по-късно от пенсионери, които разхождали кучетата си в парка. Портфейлът и документите от дамската чанта на дамата били разхвърляни към разголеното й тяло, прикрито в храстите край главната паркова алея. Не била ограбена. Открилите натрупа описаха, че облеклата й от кръста надолу били разкопчани, а по голото тяло имало кални следи.

По тялото имало и над 30 пробождания с нож, като две от пострадванията били дълбоки. Едната от съдбовните рани била в шията на жертвата, която умряла от кръвозагуба. Криминалисти си обяснили останалите пробождания като по-скоро за заплашване, с цел да спрат виковете на Роза, която гневно се е съпротивлявала на дейностите на килъра.

Час след зверството, по алеята край натрупа в парка минал и нейният брачен партньор Митко Мачоков, който отивал на работа. Заради храстите обаче той не видял мъртвата си брачна половинка.

Минути след подаването на сигнала от минувачите, мястото на убийството почернява от проверяващи. Часове наред се прави оглед на мястото на нещастието, разпитват се редица очевидци.

Два дни след убийството към този момент е арестуван обвинен, афишира окръжният прокурор тогава Иван Даскалов. Това е клошарят Янко Шандъков. Той направил пред служителите на реда цялостни признания. Дори самичък показал къде е скрил оръжието на закононарушението, както и точното място, където е нападнал, изнасилил и умъртвил камериерката Роза Мачокова.

Веднага по-късно на Шандъков са повдигнати обвинявания за ликвидиране по изключително нечовечен и непосилен за жертвата метод. Четири месеца по-късно обаче, в края на 2010 година, той е освободен поради липса на доказателства против него. ДНК експертизата сочи, че няма съвпадане сред неговия генетичен материал и този, открит по натрупа.

Самият Янко Шандъков лежал три пъти в пандиза. Излязъл на независимост две години преди гибелта на Мачокова. Бил наказан, тъй като пребил мъж, който три дни по-късно умрял в болница.

Първата му присъда била за кражба, а третата - поради въоръжен обир. След последния престой в пандиза заживял край парка в регион „ Южен” и станал клошар.

Събирал се с останалите бездомници от махалата. В последна сметка, Янко нощувал в същия парк, където била свиреп убита камериерката, само че не чул нищо и нямал никакво присъединяване.

„ Измислих си убийството на Роза, защото се опасявах. Не познавам дамата и не съм й посягал”, твърди Янко. На 11 септември, ден преди зверството, Янко и приятелят му Иван си купили бутилка мастика и отишли в жилището на Иван, с цел да се черпят.

След като обърнали по няколко чаши, двамата се скарали, защото Иван обвинил Шандъков, че му е откраднал газов револвер.

„ Тръгнах си доста пийнал и нищо не помня. По-късно разбрах, че съм спал в някакъв подслон, а след това съм се преместил в градинката, защото времето беше топло”, споделя Янко.

Сутринта го събудили крясъците на Иван, който бил тръгнал да го търси, и се натъкнал на натрупа на Роза.

„ Имах леке от мечо грозде на ръкава на якето, защото бях задремал върху един сплескан шубрак. Те са решили, че е кръв, и ме натовариха в патрулката”, изяснява клошарят.

Янко бил отведен в Съдебна медицина, където са му взети проби от косата, устата, члена, бельото и обувките. След това е отведен за разпит в полицията.

„ Затвориха ме в една стая, в която имаше трима цивилни и три бюра. Казаха ми, че до три часа би трябвало да направя цялостни признания. Държаха някакви палки, само че не са ме били. Но ми споделиха, че имат доказателства, че аз съм умъртвил дамата. Накрая се пречупих и написах всичко”, твърди Шандъков.

Клошарят направи цялостни признания и в правосъдната зала, когато бе прегледана мярката му за неотклонение. Янко твърди, че бил спокоен, че истината ще излезе нескрито, когато станат подготвени резултатите от експертизата.

„ Не съм убивал никого!”, твърди той. След като ДНК тестът излязла и станало ясно, че Янко не е изнасилвал дамата, при него почнали всеки ден да идват разнообразни цивилни служители на реда. „ Питаха ме едно и също - ­ по какъв начин е допустимо да съм бил на 7 метра от мястото на престъплението и да не съм чул нищо. Обяснявах им десетки пъти, че съм бил мъртвопиян”, твърди Шандъков.

Преди години Янко работел като строител, живеел в къща на Бунарджика. Нещастията му почнали, когато един ден, прибирайки се, заварил апаш в къщата си. Ударил го и той паднал.

Няколко дни по-късно обирджията умрял, а Янко влезнал в пандиза за 3 години и половина с присъда за ликвидиране по несъобразителност. След това е лежал още един път в пандиза за кражба.

Междувременно сестра му се разболяла от рак и се наложило да продадат къщата. Така Шандъков останал на улицата./Blitz.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР