На 12 г. само 34% са с оптимална нощна почивка,

...
На 12 г. само 34% са с оптимална нощна почивка,
Коментари Харесай

Тийнейджъри, които спят под 8 часа, по-лесно пълнеят и вдигат кръвно

На 12 година единствено 34% са с оптимална нощна отмора, до 16-ата година понижават още - на 19%
Тийнейджърите, които спят по-малко от 8 часа на нощ, са по-предразположени към наднормено тегло спрямо техните връстници с задоволително сън съгласно проучване. Децата, които не си доспиват, са по-застрашени и от нараснало кръвно налягане и наднормени мазнини и глюкоза в кръвта. Това открива ново испанско изследване, показано на Европейския конгрес по кардиология.

Изводът идва като навременно предизвестие за значимите неща при започване на образователната година.

Според здравните консенсуси на множеството страни в света

сред 6 и 12 година децата

би трябвало да спят по 9-12 часа

и по 8-10 във възрастта

от 13- до 18-годишни

За задачите на разбора изследването употребява 8 часа или повече като оптимално време. Участниците са категоризирани като спящи доста малко (под 7 часа), спящи малко (7 до 8 часа) и оптимално (8 часа или повече).

В известие за медиите откривателят Хесус Мартинес Гомес цитира тревожни данни. Повечето младежи не спят задоволително и това е обвързвано с наднормено тегло и евентуални бъдещи проблеми. Сънят е измерван с носимо устройство за следене на интензивността три пъти при всеки участник на възраст 12, 14 и 16 години.

На 12-годишна възраст единствено 34% от децата спят минимум 8 часа на нощ и времето понижава до 23 и 19 % - надлежно на 14 и 16 години.

В съпоставяне с оптимално почиващите наднорменото тегло е надлежно с 21 и 72% по-вероятно при доста малко спящите на 12 и 14 години. Групата със междинна дълготрайност на съня пък е с 19 и 29% по-склонна към непотребни килограми спрямо оптимално спящите надлежно на 12 и 14 години. Освен това всички, на които не им се събират най-малко 8 часа, имат по-висок риск за метаболитен синдром - с изключение на обща цялост и затлъстяване към вътрешните органи, по-висока кръвна захар и мазнини в кръвта.

Тенденцията е момчетата

да спят по-малко часове

от девойките.

Тийнейджърите, които са спали най-вече, също по този начин са имали и по-качествен сън - събуждали са се по-малко.

Липсата на сън може да докара до дисбаланс в хормоните, които контролират апетита и метаболизма. Наднорменото тегло и метаболитният синдром в последна сметка се свързват със сърдечносъдови болести. Гомес припомня на родителите, че те могат да дадат добър образец, като се придържат към непрекъснато време за лягане и лимитират времето пред екрана вечер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР