На 12 декември православната църква чества Свети Спиридон - един

...
На 12 декември православната църква чества Свети Спиридон - един
Коментари Харесай

На 12 декември почитаме Свети Спиридон, който смайвал с чудесата си


На 12 декември православната черква празнува Свети Спиридон - един от великите светители и чудотворци на IV век.

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Става свещеник в кипърския град Тримитунт и взе участие в първия космополитен събор в Никея.

Според житието му той изхранвал бедняци и сиромаси и приемал доста странници в дома си.

Чудотворецът излекуват император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил доста положителни каузи за християнската религия – желал хората да схванат нейната добрина и човещина, силата ѝ да оказва помощ и да закриля.

Точно колкото добър и хуманен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в неволя, тъкмо толкоз смайващи били и чудесата, с които се популяризирал. По време на фамозния Никейски събор се стигнало до люти диспути. Спиридон стиснал керемида в ръка и от единия ѝ край излязъл огън, а от другия потекла вода.

В България свети Спиридон се счита за покровител на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии, шивачи и други Народът споделя, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), по тази причина и до през днешния ден работещите в обувната индустрия и обущарите почитат деня му.

Приема се и като настойник на конете и едрия добитък.

Култът към този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той изключително е известен измежду християнското население на Родопите и в региона на Благоевград.

Според вярванията Свети Спиридон лекува рани, порязвания, обриви, пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и родственици с пожеланието светецът да прогони заболяването надалеч от вкъщи.

Светецът измолвал и дъжд при суша, при киша спирал дъжда, заради което го почитали и небогати, и богати. Там, където го имат за настойник на конете, дамите раздават рано сутринта ритуален самун за здравето на животните.

Днес мощите на светеца, които поддържат телесна температура, се пазят в църквата „ Свети Спиридон “ в Корфу. Одеждите и обувките му се сменят всяка година, тъй като обратно на всевъзможни разумни и научни упования - те се износват. Изхабената дреха се нарязва на дребни късчета и се раздава на миряни, които желаят да отнесат парченце от нея.

Каквото е времето през 12-те дни след деня на Свети Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през идната година.

С празника на св. Спиридон са свързани зимния празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната концепция за преход, за прекосяване към нещо ново.

Имен ден честват: Спиридон (от лат. " спиритис донум " – нравствен дар) Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР