На 11 юли се навършват 159 години от рождението на

...
На 11 юли се навършват 159 години от рождението на
Коментари Харесай

Чудеса се случват край гроба на Петър Дънов

На 11 юли се навършват 159 години от рождението на Петър Дънов. За кръглата годишнина следващата година пък Учителят и създател на Бялото приятелство ще възкръсне с помощта на нов пълнометражен филм. Лентата ще бъде дело на един от най-успешните продуценти у нас – Димитър Гочев. Той е продуцирал известни тв сериали, като „ Под прикритие “, „ Стъклен дом “, „ Революция Z “, „ Ние, нашите и вашите “ и доста други. Филмът, отдаден на Дънов, ще бъде документален и биографичен. В плана ще вземат участие освен български, само че и интернационалните артисти, а на кого ще бъде поверена ролята на самия врач, към момента се пази в загадка.

Харизматичен оратор и ослепителен просветител, Дънов за малко време съумява да сътвори огромна религиозна общественост от почитатели, които го боготворят. Учителя, или „ Беинсa Дунo “, основава лично религиозно-философско обучение, което се самоопределя като „ езотерично християнство “ и окултизъм. Макар в болшинството си да са елементарни хора, сред белите братя, както сами се назовават, има и представители на висшата класа – интелектуалци, писатели, художници, музиканти, а също военни и политически фигури. За Дънов се приказва даже, че посредством съветника Любомир Лулчев е влияел и на решенията на самия цар Борис ІІI. Като модернизатор той публично е отритнат от висшия клир на Православната черква, само че значително редови свещеници също са заинтригувани от проповедите му. На Дънов се приписват и доста предсказания за бъдещето на света. Многобройни са и разказите за мистериозните случки, които се предават през годините от уста на уста за неговите гигантски благоприятни условия. За Дънов се има вяра също, че е бил експерт по френология, хиромантия и даже че можел да влиза в контакт с мъртвите.

Разказват да вземем за пример, че той с акуратност предсказвал бъдещето, и то освен на другите, а и своето лично – рядка заложба при ясновидците. Макар че животът му е относително добре документиран – през огромна част от него специфични стенографи записват всяка негова дума, към момента за него се носят голям брой митове . В мъгла е обгърната даже гибелта му. През Втората международна война неговите почитатели към този момент са над 40 000 души. В началото на 1944 година по време на въздушните бомбардировки над София той провежда евакуирането на братството в село Мърчаево и се открива в дома на своя възпитаник Темелко Гьорев. Завръща се в столицата на 19 октомври 1944 година А единствено седмица преди да почине, на 20 декември 1944 година, очевидно предвиждайки скорошния си край, той изнася пред Общия свръхестествен клас беседата, озаглавена многозначително „ Последно слово “. Според едно от преданията на Стефановден, 27 декември 1944 година, още по мрачно сутринта се потропало на вратата на къщата на Петър Дънов в столичния квартал „ Изгрев “. Новата комунистическа власт изпратила няколко деятели да арестуват лидера на Бялото приятелство. За тяхна изненада вратата се отворила съвсем мигновено и на прага се посочил самият Дънов.

Въпреки че бил доста бледен и очевидно тежко болен, с богатства усмивка той се обърнал към въоръжените представители на Отечествен фронт: „ Очаквах ви. Почакайте ме единствено за малко да се подготвя “. Милиционерите решили, че желае да си вземе палтото, и великодушно го оставили да влезе назад. Почакали известно време на студа, само че Дънов не се появявал. Когато минали 10-15 минути, нахлули в къщата. Но какво да видят – Учителят бил лежащ мъртъв и към него няколко от най-приближените му почитатели към този момент го оплаквали. Всъщност, както след това ще свидетелстват някои от учениците му, а и медицински лица, дни преди този момент 80-годишният Дънов бил в доста тежко здравословно положение с диагноза двустранна бронхопневмония. Независимо от това през годините неговите фенове имат вяра, че Учителят по лично предпочитание е напуснал тялото си и е минал в по-висша форма на битие според личното си обучение. Твърдят също, че когато отворили след години гроба му в кв. „ Изгрев “, той бил празен и в него имало единствено малко парченце от дрехата му. Мястото се смята за чудотворно и хиляди хора го посещават всяка година.

из Ретро.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР