На 11 януари, вторник, от 12.00 часа, в Националната галерия

...
На 11 януари, вторник, от 12.00 часа, в Националната галерия
Коментари Харесай

Ето къде си представя България на Венецианското биенале

На 11 януари, вторник, от 12.00 часа, в Националната изложба - „ Двореца ” ще бъдат публично показани спечелилите в състезанието за кураторския план, който ще показа България на 59-ото издание на Венецианското биенале.

Избраните ще получат до 60 000 лв. за реализацията на плана си.

Вече са известни имената им - кураторът Ирина Баткова и образният актьор Михаил Михайлов.

Ирина Баткова е шеф на Арт изложба " Витоша ".

Mихаил Михайлов е роден през 1978 година във Велико Търново, живее и работи във Виена и Париж. Учи във Факултета по образни изкуства в Търново (1999-2004) и във Виенския университет (2002-2007). През 2006-2009 година работи в съдействие с артистичната група Gelitin. В CV-то му, измежду изброените награди, е оценката Drawing Now Париж 2018 и Австрийската държавна стипендия за образно изкуство през 2017 година.

На представянето на спечелилия план с изключение на комисаря на националното присъединяване Ярослава Бубнова, която е шеф на Националната изложба, ще участват и представители на 7-членното жури, избрали българския представител на влиятелното биенале за модерно изкуство.

Председател на журито е проф. доктор Галина Лардева-Минкова – изкуствовед и заместник-ректор в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – Пловдив. Другите шестима членове на журито са художникът и учител във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ - проф. доктор Красимир Русев, изкуствоведът и куратор във Фондация „ Кредо Бонум “ - Весела Ножарова, кураторът в Националната изложба - доктор Боряна Вълчанова, специалистът в Държавния културен институт към Министерството на външните работи - Ния Табакова, основният куратор в Регионалния център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “ - Владия Михайлова и представителят на Министерството на културата - Десислава Дикова.

може да видите и другите кандидатствали екипи и планове.

Тази година Венецианското биенале за изкуство ще се организира от 23 април до 27 ноември 2022 година и е на тематика The Milk of Dreams, заложена от неговата кураторка - Чечилия Алемани.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР