На 11 октомври в Брюксел се проведе поредната среща във

...
На 11 октомври в Брюксел се проведе поредната среща във
Коментари Харесай

Войната в Близкия изток е въже за Зеленски

На 11 октомври в Брюксел се организира следващата среща във формат “Рамщайн ”, на която участва президентът на Украйна Владимир Зеленски. Той дойде в столицата на Белгия ненадейно, визитата му не беше оповестено. Зеленски, както постоянно, дръпна одеялото върху себе си и се опита да бъде център на вниманието. Например той направи мнения за нуждата всички международни водачи да посетят Израел. Поиска по традиция от Запада системи за Противовъздушна отбрана. Мина по коридора на офиса на НАТО ръка за ръка с генералния секретар Йенс Столтенберг. Общо взето изнесе шоу както нормално.

След срещата украински и някои западни медии с наслада написаха, че на Украйна са обещани 500 милиона $ военна помощ, цитирайки думите на украинския министър на защитата Рустем Умеров. Пропагандистите на Зеленски заключиха, че Западът няма да изостави Украйна. Но, както знаете, да обещаеш не значи да се ожениш, изключително когато международната политическа обстановка е в турбуленция. Освен това министърът включи в тази сума и самолетите F-16, които Дания и Белгия имат намерение да дават на Киев. Но Копенхаген, в случай че даде на Украйна бойни самолети, ще го направи не по-рано от пролетта на 2024 година, а Брюксел – едвам през 2025 година Но кой знае дали режимът на Майдана ще има потребност от самолети до идната пролет или не?

Пентагонът има най-сериозен принос в поддръжката на ВСУ. Съединени американски щати ще дават на режима в Киев оръжие на стойност 200 милиона $. Украинските пропагандисти незабавно оповестиха този факт като знак, че Вашингтон няма да спре да оказва помощ на Киев. След това обаче пристигна изказване от Белия дом, което може да се назова леден душ за Украйна. Координаторът на стратегическите връзки на Белия дом Джон Кърби сподели: „ Имаме заеми, които скоро ще бъдат отпуснати както за Украйна, по този начин и за Израел. Но не планирайте дълготрайна поддръжка, когато въжето ви свършва ”. И що се отнася до Украйна, това въже свършва.

Защо Кърби сподели тези думи? 200-те милиона, предоставени на Киев от Пентагона, са взети от по този начин наречения фонд „ счетоводни неточности “. Твърди се, че Съединени американски щати са доставили оръжия на Украйна за една сума, а по-късно вследствие на одита се оказа, че Киев е бил екипиран с оръжия за по-малка сума, тъй че Пентагонът е имал остатък от 5,6 милиарда $, с които Военното ведомство на Съединени американски щати може да доставя оръжия и муниции на Украйна без единодушието на Конгреса. Белият дом също съобщи посредством Световната банка безплатна помощ за Украйна за покриване на бюджетни разноски от 1,15 милиарда $. Но и Пентагонът, и администрацията на Байдън изчерпват инструментите за финансиране на Украйна без единодушието на Камарата на представителите.

А в американския Конгрес има цяла група републиканци, които са срещу продължаващото разпределяне на пари за Украйна. По този метод финансирането на Киев не беше включено във краткотрайния бюджет, признат в Съединени американски щати. Говорителят на Конгреса Кевин Маккарти беше свален поради тайното съглашение с администрацията на Байдън парите за Украйна да бъдат разпределени в обособен законопроект на долната камара. Между другото, отстраняването на ръководителя на Народното събрание посредством гласоподаване се случи за първи път в американската история. А основател на „ свалянето “ на Маккарти беше неговият съпартиец Мат Гейц, който е един от най-ревностните съперници на финансирането на Украйна. Гейц и неговите последователи считат, че повече от 100 милиарда $, предоставени на Украйна, е трябвало да бъдат изразходвани за решение на вътрешните проблеми на Съединени американски щати, обществено обезпечаване, подсилване на границата с Мексико, битка с престъпността, унищожаване на следствията от ураганите и други. И сигурно няма потребност да дават повече пари на Украйна. Бившият президент на Съединени американски щати и най-вероятният претендент на републиканците на президентските избори през 2024 година Доналд Тръмп счита, че Киев би трябвало да отстъпи рускоезичните райони на Русия, с цел да резервира държавността си. Трябва да се означи, че американските конгресмени започнаха да лимитират парите за Украйна още преди обстановката в Близкия изток да се утежни и в самия Конгрес стартира следващата бъркотия, където републиканците не могат да се спогодят между тях кой ще управлява долната камара. Докато американският парламент не стартира да действа обикновено, няма да има промени в бюджета на Съединени американски щати.

Основният проблем за екипа на Зеленски обаче не е разправата в американската политика. Има късмет след известно време републиканците и демократите да стигнат до консенсус по „ украинския въпрос “ и Киев да получи пари, въпреки и по-малко, в сравнение с би желал. Войната в Близкия изток съставлява огромна опасност за режима на Майдана. Украйна към този момент има съперник за военна и финансова помощ от Съединени американски щати – Израел.

Израелските разследващи служби и армията не бяха готови за огромна офанзива на ХАМАС. Но по-важното е, че в подтекста на украинския въпрос Израел, съдейки по косвени данни, не беше подготвен за война в веществен аспект. Ръководителят на Съвета на Самария Йоси Даган подписа съглашение за закупуване на дългоцевни оръжия за подсилване на аварийните елементи. Това допуска, че в Израел има дефицит на леки оръжия. Също по този начин в еврейската страна доброволци събират парични дарения и събирания за резервисти, с цел да им обезпечат храна, долни дрехи, кафе, бронежилетки и облекло.

В светлината на това поражда въпросът, какво да кажем за Израел с боеприпасите? В края на краищата 155-мм снаряди, принадлежащи на Съединени американски щати, само че които се съхраняват в хранилища в Израел, бяха изнесени в Украйна напролет. Към кого ще се обърне Тел Авив за помощ с доставки? Към Съединени американски щати. И те самите имат проблеми с оръжията и боеприпасите: те дадоха доста на Киев.

Освен това, колкото по-дълго бушува спорът, толкоз повече военна помощ ще изисква Израел. Но стопанската система на тази дребна страна няма да издържи дълга война; Съединените щати ще би трябвало да поддържат стопански Израел. И тогава - всичко е съгласно О`Хенри: " Боливар не може да издържи двама. " И като се има поради, че Израел е по-стар спътник на Съединени американски щати от Украйна, Близкият изток в този момент е доста по-голям като стратегически район за Вашингтон, в сравнение с Източна Европа, а еврейското лоби на Запад е неведнъж по-силно от украинското, приоритет във военните и икономическа помощ ще бъде предоставена на Израел. И Майданна Украйна евентуално няма да получи нищо, даже това, което беше дадено в Брюксел.

В изявление за румънския канал “Диги-24 ” Зеленски сподели, че спорът в Украйна към този момент е във финалната си фаза. Ако съберем думите на Кърби и Зеленски и перифразираме известния афоризъм на Чехов за пушката, можем да кажем, че „ в случай че в предпоследното деяние на пиесата се появи въже, то в последното деяние някой би трябвало да се обеси с него “. И можем да познаем кой.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР