На 11 август 2014 г. американският актьор и носител на

...
На 11 август 2014 г. американският актьор и носител на
Коментари Харесай

10-те най-запомнящи се роли на Робин Уилямс

На 11 август 2014 година американският артист и притежател на „ Оскар “ Робин Уилямс бе открит мъртъв в дома му в Калифорния. Според първичните данни от полицията, става въпрос за самоубийство. Актьорът е забелязан жив за последно в дома си, където живееше със брачната половинка си, в неделя към 22 часа локално време. През месец юли той влиза в рехабилитационен център в Минесота поради проблеми с алкохола, а съгласно изказване на околните му заради претоварване. Робин остава незабравима диря в историята на кино и ТВ промишлеността с сполучлива кариера, траяла съвсем четири десетилетия. А занапред следва да забележим четири нови кино лентата с негово присъединяване през идните месеци.

В „ Нощ в музея: Тайната на гробницата “, който е третата част от поредицата, той играе ролята на оживялата восъчна скулптура на Теодор Рузвелт. Снимките по кино лентата са приключили през май тази година и се чака той да излезе по кината през декември 2014 година Уилямс се е снимал още в „ Коледно знамение “ – комедия за приключенията на Бойд, който е решил да прекара коледните празници с роднините си. Третата продукция се споделя „ Булевард “. В нея Робин Уилямс се превъплъщава в облика на човек, който се пробва да избяга от скучното ежедневие и да открие същинското си „ аз “. Последният филм с присъединяване на великия артист е анимация. Във „ Всичко, както пожелаеш “ Уилямс озвучава кучето Денис и си партнира с Кейт Бекинсейл и Саймън Пег. Премиерата е планувана за 2015 година

Робин Маклоръм Уилямс е роден на 21 юли 1951 година в Чикаго, Илинойс, Съединени американски щати. Бъдещият комедиант израства като безшумно дете, съумява да преодолее своята притеснителност чак в гимназията, по – тъкмо в часовете по спектакъл. За малко учи политология, преди да се трансферира в „ Джулиард “, където записва трагично изкуство. След като се дипломира, стартира да играе в нощни клубове. Дебютира в малкия екран през 1977 година с присъединяване си в “The Richard Pryor Show “. Стъпва в киното за първи път през 1980 година във кино лентата на Робърт Олтман „ Popeye “. Две години по-късно взе участие в сериала „ Mork & Mindy “ (1978), който му донася „ Златен глобус “. Истинският му пробив в киното е с ролята на радиоводещ в „ Добро утро, Виетнам “ на Бари Левинсън. Тази роля му носи и международна популярност и номинация за „ Оскар “.

 10-те най-запомнящи се функции на Робин Уилямс

В благодарствената си тирада по случай премията „ Оскар “, която печели за присъединяване си в „ Добрият Уил Хънтинг “, той споделя: „ Преди всичко желая да благодаря на татко си, там горе. Мъжът, който, когато му споделих, че желая да ставам артист, сподели: „ Прекрасно. Само научи и някакъв различен поминък, при положение, че нещо се обърка. Заварчик, да вземем за пример “. Както на мнозина други, животът на артиста е пъстър с възходи и сложни моменти. Още през 70-те години на предишния век признава, че е привързан към кокаина. Не крие своите проблеми и даже обществено се майтапи с тях. Влиза в клиника за битка с наркоманиите и дълги години остава изтрезнял. През 2003 година признава, че още веднъж е привързан. Този път към алкохола.

Fox 2000 приготвяше продължение на хитовата комедия от 1993 година „ Мисис Даутфайър “, където се очакваше комикът да се завърне към именитата си роля на госпожа Даутфайър.

Уилямс има три деца от два брака. Третата му брачна половинка Сюзан Шнайдер, за която се ожени през 2011 година, сподели, че „ е изгубила своя брачен партньор и най-хубав другар, а светът – един от най-обичаните артисти и едно от най-хубавите човешки същества “.

Изключително мъчно е да се спреш единствено на 10 кино лентата, от креативния път на артист като него, само че въпреки всичко, ето 10-те най-запомнящи се функции на Робин Уилямс, съгласно „ 10-те най “.

1. „ Мисис Даутфайър “, 1993

След развода си героят на Робин Уилямс губи работата си, а най-лошото, което го сполетява е, че съдът подрежда да вижда децата си единствено един път в седмицата. Той намира решение на този проблем като се преоблича като стара жена и става тяхна детегледачка. По този метод той може да е с тях всеки ден. Но това негово преобразяване обаче води до непредвидими последици и непредсказуеми неприятности.
Актьорът е почетен със „ Златен Глобус “ за присъединяване си в комедията.

2. „ Добрият Уил Хънтинг “, 1997

Американската драма „ Добрият Уил Хънтинг “ е отличена с две награди „ Оскар “ – за второстепенна мъжка роля (Робин Уилямс) и за автентичен сюжет (Мат Деймън и Бен Афлек), „ Златен глобус “ за най-хубав сюжет и специфична премия на журито „ Златна мечка “ на Берлинския кино фестивал за изключителни достижения – на Мат Деймън.

3. „ Добро утро, Виетнам “, 1987

Изобилстващ с комични прояви и кондензиран с най-големите шлагери от 60-те години, филмът наблюдава щурите завършения на ексцентричния диджей Кронауър (Робин Уилямс) в Сайгон измежду един подлудял свят.
За присъединяване си в лентата Робин е номиниран за „ Оскар “ и печели „ Златен Глобус “.

4. „ Клетка за птици “, 1996

Във кино лентата се споделя за двама хомосексуалисти, които имат гей клуб и имат наследник на 20 години, който е резултат от краткотрайна връзка на единия от тях. Клубът носи името „ Клетка за птици “. Синът има желание да се дами. Момичето е щерка на сенатор от Републиканската партия и е отгледана в консервативно и обичайно семейство. Всички се пробват да скрият от сенатора и жена му, че родителите на момчето, чието име е Вал, са хомосексуалисти.

5. „ Джуманджи “, 1995

Изключително занимателен филм разказващ за 12-годишния Алън, който инцидентно се натъква на античната игра „ Джуманджи “, само че заради суровите правила на играта, той се оказва запратен в джунглата за 26 години. Призован още веднъж от две хлапета, живеещи в някогашната му къща и също разкрили „ Джуманджи “, те са задължени да изиграят играта до край. Това ги вкарва в един приказен свят на рискови завършения, поставящи на тестване освен физическите им, само че и морални сили.

6. „ Пач Адамс “, 1998

Робин Уилямс е в основната роля в „ Пач Адамс “, трогателен филм, който изтръгва сълзи от очите ти. Лента има 2 номинации за “Златен глобус “ – за най-хубава комедия и основна мъжка роля в комедия – за Робин Уилямс, както и номинация за “Оскар “ за музика към комедия. Освен това артистът получава за играта си и номинация от Американската комедийна асоциация.

7. „ Двестагодишен човек “, 1999

Стремежът на човечеството да владее и ръководи света с техника е с противоположен знак за едно напълно създание, чиято фантазия е да бъде човек. Пътят към единствената фантазия на едни робот – да бъде човек – е дълъг 200 години… Андрю (Робин Уилямс) е робот, програмиран за домакински лакей и закупен тъкмо в точния момент от семейство Мартин през 2005 година, когато напредъкът на цивилизацията регистрира сериозен декаданс на нравствеността.

8. „ Обществото на мъртвите поети “, 1989

Робин Уилямс прави незабравимо осъществяване, за което получава номинации за „ Оскар “ и „ Златен глобус “, в един от най-завладяващите и подтикващи към размисъл холивудски филми. Той е в ролята на отдадения на специалността преподавател по литература Джон Кийтинг, който в епохата на идентичните прически и униформи замества мрачния конформизъм със устрема към пълностоен живот, възкликвайки: „ Carpe Diem, момчета! Уловете момента. Направете живота си невероятен! “

9. „ Кралят на риболовците “, 1991

Филмът споделя историята на фамозен радио водещ, който се пробва да откри възмездие като оказва помощ на скитник (Уилямс), чийто живот е унищожил по нехайство. „ Кралят на риболовците “ е измежду главните заглавия на 64-тата гала по връчване на премиите „ Оскар “, с номинации за оценката в 5 категории, печелейки една статуетка в категорията за най-хубава поддържаща женска роля. За присъединяване си в лентата Робин Уилямс е почетен със „ Златен глобус “ в категорията за най-хубав артист в мюзикъл или комедия. Освен това той получава и следващата си номинация за „ Оскар “.

10. „ Аладин “, 1992

Анимационният филм „ Аладин “ се появява по кината през 1992 година. Историята в него се базира на известната приказка от „ 1001 нощ “, само че доста сюжетни детайли са добавени в допълнение. Аниматорът Ерик Голдберг се въодушевява от карикатури на Ал Хиршфелд, с цел да сътвори джина, а глас на героя дава артистът Робин Уилямс. За това си присъединяване той печели премията „ Златен глобус “.

„ Дадена ни е единствено една дребна парченце полуда. Не бива да я губим. “
Робин Уилямс

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР