На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик

...
На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик
Коментари Харесай

На 100 години си отиде Анжел Вагенщайн

На 100 години умря българският режисьор, сценарист, публицист и държавник Анжел Вагенщайн.

" Имах достойнството и шанса да познавам и поддържам връзка от близко с Анжел и всяка среща с него бе необикновено преживяване. Блестящ сценарист и публицист, Анжел бе на първо място хуманист и герой за обществена правдивост. Еврейската общественост в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха! " По този метод изрази тъгата си от загубата доктор Александър Оскар, ръководител на организацията на евреите в България " Шалом ".

" Желанието на Анжел е да бъде изпратен в стеснен фамилен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция, ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел ", заяви още той.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически аргументи поради левите си убеждения. След прошка фамилията се завръща в България. Като възпитаник се включва в РМС и антифашистката опозиция, а през 1944 година е наказан на гибел по Закона за отбрана на страната, само че бомбардировките на пандиза и промяната на политическия режим водят до щастливото му освобождение.

По-късно приключва кинодраматургия в Москва. От 1950 година става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Създал е сюжетите за 52 игрални, документални и анимационни кино лентата, снимани в девет страни. Сред тях са " Допълнение към закона за отбрана на страната ", " Гоя ", " Звезди в косите, сълзи в очите ", " Борис I ", " След края на света ". През 90-те години се отдава на литературата и разгласява романите " Петокнижие Исаково ", " Далеч от Толедо " и " Сбогом, Шанхай ", преведени на шест езика. Носител на редица български и задгранични оценки - медал " Стара планина ", държавна премия " Паисий Хилендарски ", офицер на френските ордени " За заслуги " и " За литература и изкуство ", Германската национална премия за изкуство I ст., Годишната литературна премия на парижката Сорбона, Европейската премия за литература " Жан Моне ". В навечерието на 100-годишния си празник бележитият публицист и киносценарист беше почетен и със Специалната премия на София за изключителни достижения и принос в националната просвета.

" Както той споделя – " Да станеш на 100 не е мъжество ", само че всичко друго в живота му е. Едва ли множеството от нас биха имали доста благоприятни условия да се допрян до такова " знамение ". За мен е чест и отговорност да съм дребна част от века, в който с Джеки сме били дружно на земята ", показа внучката на Вагенщайн Жаклин при отбелязването на вековния празник м.г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР