Повелителят на животинските щампи в световната мода Роберто Кавали почина

...
Повелителят на животинските щампи в световната мода Роберто Кавали почина
Коментари Харесай

Почина легендарният моден дизайнер Роберто Кавали

Повелителят на животинските щампи в международната мода Роберто Кавали умря в дома си в италианския град Флоренция, заяви организация АНСА.

83-годишният дизайнер издъхна след дълготрайно боледуване, като през последните дни положението му доста се влошило.

" Научаваме с дълбока тъга за кончината на великия флорентински дизайнер Роберто Кавали. Той остави своя отпечатък върху актуалния език на италианската мода. Няма да забравим неговия талант и безусловната му обич към Флоренция. Прегръдки за фамилията му и приятелите ", написа кметът на италианския град Дарио Нардела в обществената мрежа " Екс ".

Роберто Кавали е роден на 15 ноември 1940 година във Флоренция. Дядо му, Джузепе Роси, е бил един от членовете на италианското артистично придвижване Macchiaoli и негови произведения могат да се видят в галерията " Уфици ". Майката на Роберто пък била известна шивачка.

Като студент в институт по изкуствата, Кавали основава серия от флорални принтове, употребявайки техника за плетка и реформаторски способи за щемпел върху кожа. Постепенно дизайнерът стартира да прави солидни пачуърк модели от разнообразни материали. С тази си работа, Кавали притегля вниманието на Pierre Cardin и Hermes. На 32-годишна възраст дебютира първата си линия за прет-а-порте в Париж.

Италианецът става прочут със основаването на едни от най-дръзките и комплицирани щампи в стилната промишленост. Името му се свързва с " пясъчните " дънки, които се трансфораха в стандарт за производителите на деним, както и с животинските щампи.

Първата брачна половинка на Кавали е Силванела Джанони, от която има наследник и щерка - Томазо и Кристиана. Двойката минава под венчилото през 1964 година, само че 10 години по-късно поставя завършек на своя брак. Не след дълго той още веднъж застава пред олтара, този път с австрийката Ева Дюрингер, носителка на купата " Мис Европа ", която има извънреден нюх в модата и дълго време оказва помощ на брачна половинка си в неговата работа, присъединявайки се към марката му. Преди да разтрогнат съюза си през 2010 година, тя му ражда три деца - Роберт, Ракеле и Даниеле.

Най-малкото - шесто дете на дизайнера - се ражда през предходната година. Майката е последната половинка на Кавали - Сандра Нилсън-Бергман, която бе с над четири десетилетия по-млада от него и е някогашен модел, спечелил в предишното короната на " Мис Швеция ". Тя го подари със наследник.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР