На 10 юли се навършиха 55 години от откриването на

...
На 10 юли се навършиха 55 години от откриването на
Коментари Харесай

Радиотелевизионната станция на връх "Ботев" е открита преди 55 години



На 10 юли се навършиха 55 години от откриването на радиотелевизионната станция на връх " Ботев " в Стара планина. От там се обезпечава разпространяване на сигналите на Българската национална телевизия и двете стратегии на Българското национално радио - " Хоризонт " и " Христо Ботев ".
Радиотелевизионната станция на връх " Ботев " е с най-висока надморска височина в България.

" Станцията е издигната при доста сложни условия . Съоръженията, инертните материали са се изкачвали с катъри, по катърски пътеки, пътят по-късно е изработен от трудови войски. След изследванията от инженер Минко Топалов, шеф радиовръзки към министерството на известията, инженер Добри Стоянов в радиопредавателния център в Костинброд, като имам поради височината и разположението на централната част на върха, поражда концепцията за основаване на център за безжична телефония и дейно радиотелевизионно покритие на страната и друга информация. Затова в съседство с метеорологичната наблюдателница се построява постройка за оборудванията и обслужването на личния състав ", сподели за БНР Марин Маринов.

 Радиотелевизионната станция на връх „ Ботев “ Снимка: персонален списък

На 26 януари 1956 е пусната в деяние първата радиорелейна линия. На 10 юли 1966 година публично се открива радиотелевизионната станция на връх " Ботев ".

" Връх " Ботев " стана подобаващ за връзки на БГА " Балкан ", на Министерство на вътрешните работи, на Министерство на народната отбрана, специфични институции, телевизионно радиоразпръскване, качествено радиопредаване на утракъси талази. Затова се предприе разширение на станцията и създаване на 100 метрова кула за антените , триетажна битова постройка за към 70-80 души, ново електрозахранване. Успоредно с това вървеше доставка на нова по мощ, качество и количество техника. 1966 беше инсталиран и пуснат в деяние ефирен предавател 20 киловата мощ, преди този момент - 0,6 киловата. Два УКВ предавателя за радио по 10 киловата - за " Хоризонт, " Христо Ботев ", стратегия " Орфей ", допълни Маринов. 

 Радиотелевизионната станция на връх „ Ботев “ Снимка: персонален списък

Началникът на радиотелевизионната станция Рангел Добрев разяснява, че станцията е напълно проектирана за радиорелейно телевизионно разпространяване в национално значение:

" Режимът на работа е непрестанен - 24 часа с непрекъснат дежурен личен състав. Излъчват се най-вече национални радиотелевизионни стратегии. От август 2013 се мина от аналогово на цифрово лъчение за националните малките екрани . За УКВ честотата, от която се излъчват двете национални стратегии на БНР - " Хоризонт " и " Христо Ботев " -  към 60-65% покритие за цялата територия на България. Докато за цифровото лъчение на националните телевизионни стратегии то е проведено единствено в северната централна зона. Антените са ориентирани към Плевен и телевизионното покритие е 10%. През радиорелейната станция минава връзка на Ръководство въздушно придвижване и един от основите центрове на РВД е локализиран връх " Ботев ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР