На 10-и и 11-и май трупата на Русенската опера ще

...
На 10-и и 11-и май трупата на Русенската опера ще
Коментари Харесай

Русенската опера гостува в София с Турандот“ и Луд гидия“

На 10-и и 11-и май трупата на Русенската опера ще показа на сцената на Софийската национална опера и балет две свои продукции – оперите „ Турандот “ от Пучини и „ Луд гидия “ от Парашкев Хаджиев.
Изпълнението на „ Луд гидия “ се посвещава на 100-годишнината от рождението на либретиста на операта Иван Генов.

„ Луд гидия “ е едно извънредно зрелище под режисурата на проф. Павел Герджиков, една от най-емблематичните български опери и може би една от най-красивите, съгласно мен! Спектакълът е типичен. Има детайли не толкоз на осъвременяване, колкото на ободряване във връзка с костюмите да вземем за пример, на българските носии. Другото забавно е, че в кулминационната точка на спектакъла ще се включи Фолклорен танцов спектакъл „ Найден Киров “. Кое беше най-голямото предизвикателство за мен? Операта „ Луд гидия “ е извънредно сложна освен тъй като е от български композитор, само че и тъй като включва в себе си доста фолклорни детайли. Интересно предизвикателство за един типичен оркестър е да свири хора да вземем за пример. Много желаех да се придържам към истинския текст. Малко преди да стартираме подготовките, бях в дома на Парашкев Хаджиев и свирих на рояла, на който той е композирал. Не бих желал да прозвучи пресилено, само че това в действителност се трансформира в обичаната ми опера. Доставя ми наслаждение да застана на пулта, с цел да ръководя „ Луд гидия “! “ показа диригентът Димитър Косев пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства „ Каста дива “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

Автор на сценографията е Иван Токаджиев, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова, хореографията е направена от Анна Пампулова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР