На 10 февруари напусна земния си път един от знаковите

...
На 10 февруари напусна земния си път един от знаковите
Коментари Харесай

Тъжно: Почина знаков професор от ВТУ

На 10 февруари напусна земния си път един от знаковите учител на Великотърновския университет Людвиг Петров Селимски. Той твореше в региона на общата филология, историческото и сравнителното славянско и балканско езикознание, етимологията, ономастиката, словообразуването.

Людвиг Селимски е роден на 15 август 1939 година в с. Житница, Пловдивска област. Завършва Славянска (чешка) лингвистика в Софийския университет през 1962 година Постъпва във Великотърновския университет като помощник по езикознание през 1965 година и израства като учител и откривател в него до 1997 година.

На генерации студенти той откриваше тайните на сложната материя „ Сравнителна граматика “ – предмет, който вдъхваше почит у всички филолози. След ВТУ минава на работа в Шльонския университет в Катовице, Полша.

Автор е на 5 независими монографии, на раздели в енциклопедични издания, на десeтки студии и публикации. Специализирал е в университети в Румъния, Русия, Полша, Хърватия, работил е като преподавател по български език в Ягелонския университет в Краков, Полша. Членувал е в профилирани национални и интернационалните научни сдружения и комисии.

Преподавал е разнообразни дисциплини от спектъра на научния си профил във Великотърновския университет, в Шльонския университет и като посетител професор в други университети. Високо скъп от сътрудниците си, наставник и теоретичен съветник на няколко генерации преподаватели, отличаващ се с изключителна изчерпателност и точност в научните си проучвания.

През 2019 година Великотърновският университет провежда Международна научна конференция по ономастика в чест на 80-годишнината на световноизвестния славист и балканист.

Светъл път, Професоре!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР