На 10 декември миналата година, на височина от 3000 метра,

...
На 10 декември миналата година, на височина от 3000 метра,
Коментари Харесай

Телескопът DKIST, слънцето и най-детайлната снимка на звездата досега

На 10 декември предходната година, на височина от 3000 метра, на върха на вулкана Халеакала, остров Мауи, Хавай, е бил задействан за първи път най-мощният телескоп на планетата, носещ името DKIST.

Тогава е била и направена първата фотография през неговите свръхмощни лещи. А тя е и най-детайлната фотография на слънцето, с която разполагаме до момента.

Въпреки че структурата на телескопа не е приключена, учените са съумели да снимат повърхността на звездата ни с рекордно доближаване.

Всяка една от гънките в фотографията долу е с размерите на Франция, като направената фотография обгръща незначителна по отношение на цялостните пропорции на слънцето повърхност.

Между тях виждаме по-светли проблясъци, които съставляват издигащи се плазмени стълбове с температура от към 6000 градуса по Целзий.

Когато телескопът е приключен, астрономите ще могат да следят обекти и елементи от повърхността на слънцето с размери до 20 квадратни километра.

Оптиката на DKIST разполага с големи четириметрови огледала, които трансформират формата си по 2000 пъти в секунда, с цел да компенсират изкривяването, породено от земната атмосфера.

Топлината, която телескопът поема, е задоволителна, с цел да разтопи метал, само че оборудването разполага с високотехнологична охладителна система, която включва голям басейн с лед и над 10 километра охлаждащи тръби.

Истинската работа на DKIST ще стартира през юли тази година, когато се чака структурата да е приключена изцяло. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР