На 10 април 1912г. един от най-големите и лускозни трансатлантически

...
На 10 април 1912г. един от най-големите и лускозни трансатлантически
Коментари Харесай

Любов и саможертва на „Титаник“: защо някои жени отказват да се качат в спасителна лодка

На 10 април 1912г. един от най-големите и лускозни трансатлантически лайнери на своето време отплава от пристанището в Саутхемптън, Англия, пренасяйки на борда си очакванията и фантазиите на 2 240 пасажери. За страдание повече от половината пасажери губят живота си в една от най-големите нещастия на XX век

„ Титаник “ транспортира общо 20 избавителни лодки: 14 общоприети дървени с потенциал от 65 души всяка и четири с дървено дъно и сгъваеми платнени страни с потенциал от 47 души всяка.

За страдание след съдбовния конфликт с айсберг в 23:40 вечерта на 14 април суматохата и отчаянието надвиват. Екипажът на кораба не е бил подготвен съответно за осъществяване на евакуация. Служителите не знаят какъв брой души могат безвредно да се качат на борда на избавителните лодки и пускат доста от тях едвам на половина цялостни.

 Титаник iStock

А пасажерите от трета класа значително са оставени на произвола на ориста, като доста от тях остават в капан под палубата, до момента в който корабът се изпълни с вода. Протоколът „ първо дамите и децата “ бива следван при евакуирането на пасажери на избавителните лодки и множеството мъже пасажери и екипаж са оставени да чакат на борда. В резултат на това едвам 20 % от мъжете оцеляват.

На борда на Титаник има над 100 деца, като от тях едно дете от първа класа умира, а броят на починалите деца от трета класа е 52. Пътниците от първа класа имат най-голям % на оцеляване от 62%, следвани тези от втора класа с 41%. Само 25% от пътуващите в трета класа се избавят.

 Титаник iStock

Ние описваме историите на три дами, които пътуват в първа класа и са едни от най-уважаваните и богати дами на борда на „ Титаник “. Поради разнообразни аргументи всяка от тях не съумява (или отказва) да се избави на една от лодките и става една от хилядите жертви на бедствието.

Може и да ви звучи необичайно човек самичък да се откаже от избавление в подобен заплашителен миг. Затова през днешния ден разкриваме какво ги е предиздвикало да постъпят по този начин.
 image2_16x9.png Годината на Дракона идва: ето всичко, което би трябвало да знаем за 2024 и нейния настойник На фокус
Ида Щраус: преданата брачна половинка

Историята на Исидор и Ида Щраус и тяхната неразрушима връзка е толкоз вълнуваща, че Джеймс Камерън им отдaвa респект във кино лентата от 1997 година „ Титаник “, показвайки стара двойка, прегърната в леглото си и чакаща гибелта.

Ида Щраус е родена в Германия през 1849 година Тя е брачна половинка на съсобственика на повсеместен магазин „ Macy's “ Изидор Щраус и е известна и обичана дама в обществото на Ню Йорк. Известна е със своята добрина и благотворителност. Двойката има седем деца.

Исидор и Ида пътуват със своята прислужница Елън Бърд и 15-годишната им внучка Беатрис Щраус до Европа при започване на 1912 година Беатрис остава в Германия, а фамилията взема съдбовното решение да се върне в Ню Йорк с модерния нов транспортен съд „ Титаник “. Съпрузите са едни от най-видните и богати пасажери на борда.

В нощта на потъването Исидор и Ида Щраус са видени да стоят покрай избавителна лодка 8 в компанията на прислужницата си Елън Бърд. Въпреки че офицерът, отговарящ за избавителната лодка, е подготвен да разреши на старата двойка да се качи на нея с мис Бърд, Изидор Щраус отхвърля да се избави, до момента в който на кораба към момента има дами и деца.

Той приканва жена си да се качи, само че тя отхвърля с думите: „ Живели сме дружно толкоз доста години. Където отидеш ти, отивам и аз “. Тогава Ида Щраус смъква коженото си палто и го подава на прислужницата си. Елън влиза в избавителна лодка 8 по гледище на Щраус и е избавена.

Думите на Ида са предадени от хората, които към този момент са настанени в избавителна лодка № 8, както и доста други, които са на палубата по това време. Исидор и Ида Щраус са видени за последно живи на палубата, седнали на два шезлонга, държейки се за ръце, когато голяма вълна ги отнася в морето.

Когато оживелите от бедствието идват в Ню Йорк на борда на „ Карпатия “, мнозина, в това число Елън Бърд, описват на кореспонденти за лоялността и верността на госпожа Щраус към нейния брачен партньор.

Години по-късно една от внучките на двойката, Джесика, изяснява: „ Те бяха на към 60 години, бяха дружно от доста, доста време и имаха няколко деца дружно. Айда нямаше да отиде на никое място без брачна половинка си. Смятаме, че на Изидор е било препоръчано място на друга избавителна лодка, само че и той избира да не тръгне без жена си. “

Тялото на Исидор Щраус е открито и заровено на гробището Уудлаун, в Бронкс, Ню Йорк. За жал тялото на госпожа Щраус по този начин и не е намерено.

Бес Уолдо Алисън: обезверената майка

Бес е родена в Уисконсин през 1886 година, а нейният брачен партньор е споделя Хъдсън Алисън. През 1909 година се ражда първото дете на двойката, Хелън Лорейн Алисън. През 1911 година се ражда и синът им Хъдсън Тревър. През 1912 година Бес пътува с двете си деца и брачна половинка си на борда на „ Титаник “, където се причисляват към фамилни другари. По това време тя е единствено на 25 години. Техните чиновници – прислужници, иконом, бавачка, пътуват във втора класа.

В последната вечер от живота си Бес и брачният партньор ѝ вечерят с майор Артър Годфри Пючен и Хари Маркланд Молсън. Когато „ Титаник “ се удря в айсберга, бавачката на сина им Алис Клийвър изпада в суматоха и взема бебето, забелязвайки по какъв начин Тревър и Бес въобще не се тормозят от случката. В един миг обаче Бес вижда неналичието на Тревър и стартира да го търси.

След настаналата суматоха, Бес е качена на лодка с щерка си Лорейн, само че тя отхвърля да напусне кораба без бебето си. Затова измъква щерка си от лодката и стартира да търси Тревър.

Майор Артър Годфри Пючен е настанен в избавителна лодка 6, тъй като нямало задоволително моряци. Той си спомня, че госпожа Алисън е била ориентирана да търси детето и мъжа си от другата страна на кораба. По думите му „...някой ѝ сподели, че господин Алисън е в лодка, която се спуска от другата страна на палубата. Очевидно тя е съумяла да стигне, само че единствено с цел да разбере, че господин Алисън не е там... “

 Титаник iStock

Когато майор Пючен я вижда за финален път, „ тя падаше от полупотъналия транспортен съд. “

Семейство Алисън по този начин и не съумява да се събере и да откри бебето си в хаоса на потъващия транспортен съд и по тази причина не съумява да се избави. Бавачката Алис Клийвър и невръстният Тревър оцеляват, бягайки със избавителна лодка.

Бес умира през нощта на 15 април 1912 година и тялото ѝ, в случай че е било намерено, в никакъв случай не е разпознато. Младият Тревър е единственият оживял член на фамилията.

 Титаник iStock

Едит Еванс: най-безкористната саможертва 

Едит Еванс е родена през 1875 година във Филаделфия в богато семейство. На 10 април 1912 година тя се качва на борда на Титаник, с цел да се върне вкъщи от фамилно заравяне в Англия. На борда постоянно е виждана в компанията на роднините си Каролайн Браун, Шарлот Апълтън и Малвина Хелън Корнел.

Когато избавителните лодки са спуснати за първи път, Едит и Каролайн Браун не съумяват да стигнат до такава в точния момент. В 1:55 сутринта двете се добират до последваща. Смята се обаче, че не е имало задоволително място в лодката. Едит убеждава Каролайн да влезе, тъй като за разлика от нея тя има деца, които я чакат вкъщи. Въпреки митинга си, Каролайн в последна сметка заема мястото.



Оцелелият пасажер Уолтър Лорд декларира в своята книга от 1955 година, че лодката просто е била небрежно спусната, преди Евънс да успее да влезе. Смята се още, че последната избавителна лодка, спусната от потъващия транспортен съд, не е била цялостна до дъно. На нея имало единствено към 30 души, до момента в който е проектирана да побере 47.

Не е известно дали Едит Еванс съзнателно е отстъпила встрани, преди лодката да бъде спусната. Това, което се знае, е, че 37-годишната жена потъва с кораба.

Последно е забелязана да тича през палубата, с цел да се качи на лодка, евентуално тъй като една от другите бива преобърната. Свидетели споделят, че тя е съумяла да се качи в такава, само че пада и умира от хипотермия.

Едит в никакъв случай не е разпозната измежду откритите тела. На 22 април 1912 година в църквата „ Св. Грейс “ в Ню Йорк е отслужена възпоменателна работа за нея и е сложена плоча в нейна чест.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР