На 10. 06. 2021 г. в двора на 134 ДУ

...
На 10. 06. 2021 г. в двора на 134 ДУ
Коментари Харесай

Представиха мемориала „Стената на българските праведници“

На 10. 06. 2021 година в двора на 134 ДУ „ Димчо Дебелянов “ на ул. „ Пиротска “ 78 беше открит мемориалът „ СТЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВЕДНИЦИ “. Мемориалът е отдаден на двадесетимата българи, удостоени със званието „ Праведници на света “ от израелския институт Яд Вашем в символ на благодарност.

На откриването участваха Илияна Йотова, вицепрезидент на България, проф. Велислав Минеков, министър на културата, Мария Гайдарска, зам. министър на образованието и науката, Дончо Барбалов, зам. кмет на Столична община, представители на задграничните дипломатически задачи в България, архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, учени, културни дейци, общественици и жители.

Мемориалът „ Стената на българските праведници на света “ е направен по концепция и със средства на Роман Стоянов, потомък на един от тези герои и създател на Българо-еврейския културен институт. Досега в никоя страна не е поставян сходен мемориал.

България, за разлика от другите европейски страни през Втората международна война, съумява да избави своите жители евреи от депортиране в концлагерите. Спасението става същинска национална идея на българите с помощта на волята и напъните на доста хора – политици, духовници, създатели, общественици и жители.

„ Днес отдаваме респект на незабравените лица на спасението, на хората, рискували своя личен живот и на своите близки, рискували домовете си в името на спасението на непознатия живот. Това са праведниците на нашето родно място. “ – споделя госпожа Весела Палдъмова, шеф на 134 СУ „ Димчо Дебелянов “.

„ Нашата цел не е просто да издигнем монумент на българските герои, а да запазим живия смисъл на тяхното дело и да покажем, че НИЕ ПОМНИМ – споделя Роман Стоянов – Желанието ни е да сплотяваме хората, които обичат България и в същото време почитат и ценят приноса на евреите и еврейската общественост за развиването ѝ. Всички, които участват на събитието, потвърждават и своята подготвеност да се опълчват на деянията на антисемитизъм и ксенофобия. Искам особено да благодаря за неоценимата помощ на моя съидейник Карен Алексанян, създател на „ Дворът на кирилицата “.

Поздравителни адреси за събитието изпратиха Негово Светейшество Неофит, Патриарх на БПЦ, министър Бойко Рашков, доктор Андрей Ковачев заместител ръководител на групата на ЕНП в Европарламента, Янка Такева, ръководител на СБУ, Виктор Меламед, шеф на офиса на Американския еврейски комитет за България и Северна Македония, Давид Коен, някогашен дипломат на Израел в България, Алберта Алкалай, началник на Центъра за българо-еврейско съдействие Алеф, Карен Алексанян, създател на „ Дворът на кирилицата “, Николай Малинов, ръководител на придвижване „ Русофили “, Варгануш Топакбашян, гл. редактор на в „ Ереван “.

Пред мемориала бяха положени венци и цветя от името на вицепрезидента госпожа Йотова, на вицепремиера господин Атанас Пеканов, на Министерството на образованието и науката, на Българо-еврейския културен институт и на Двора на кирилицата. Цветя сервираха Велислав Минеков, министър на културата, Мария Гайдарска, зам. министър на образованието и науката, посолствата на Израел, Германия и Косово, Савина Савова, кмет на регион Възраждане, Ваня Кастрева, шеф РУО София град, Виктор Меламед, шеф на офиса на Американския еврейски комитет за България и Северна Македония, 134. СУ “Димчо Дебелянов”, младежка организация „ Ашумера Цеир “, Общоарменския благотворителен съюз и съдружие „ Славянски звън “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР