На 1-ви февруари, граждани и представители на партии и сдружения,

...
На 1-ви февруари, граждани и представители на партии и сдружения,
Коментари Харесай

В Плевен бяха почетени жертвите на комунистическия режим

На 1-ви февруари, жители и представители на партии и сдружения, се събраха пред паметника в градинката пред централната гара в Плевен, с цел да отдадат респект пред жертвите на комунистическия режим.



По традиция беше отслужена панихида от плевенския духовник отец Венци, след което бяха поднесени цветя пред паметника, повдигнат „ в памет на всички почтени жертви, избити от комунистическата власт след 9-ти септември 1944-та година “, както гласи текстът върху възпоменателния знак.

Паметта на репресираните и починалите от комунистическия режим беше почетена с едноминутно безмълвие.



Тази година се навършват 79 години от първите присъди на така наречен Народен съд, като датата 1-ви февруари 1945 година е денят, в който посрещат гибелта си регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.



" Вие не ги познавате. Онези фини хора. С изтънчени обноски и тактичност. Не познавате тези дами, постоянно с фризура и перли на врата и тези мъже, от които се носи благоухание на непорочност, елегантни до последния подробност. Не познавате библиотеките им, четирите езика, които употребяват свободно, грамофонните им плочи, пианото и цигулките. Не ги познавате, тъй като са избити! "...
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР