На 1 септември 1939 г. германски войски нахлуват в Полша,

...
На 1 септември 1939 г. германски войски нахлуват в Полша,
Коментари Харесай

1 септември 1939 г.: Германски войски нахлуват в Полша, започва Втората световна война

На 1 септември 1939 година немски войски нахлуват в Полша, което дава началото на Втората международна война (1939-1945).  Тя приключва с успеха на страните от антихитлеристката коалиция. Актът за безусловна капитулация на Германия е подписан на 8 май 1945 година Актът за капитулация на Япония, която се включва във войната след нападението на Пърл Харбър на 7 декември 1941 година, е подписан на 2 септември 1945 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Във Втората международна война са въвлечени 61 страни (повече от 80 % от популацията на Земята), мобилизирани са към 110 млн. души. Загиват над 50 млн. души.

В бюлетина на Българска телеграфна агенция четем:

Берлин, 1 септември 1939 година /ГТА/ Фюрерът насочи до немската армия на 1 септември 1939 година следната заповед: „ Полската страна отхвърля мирното споразумяване на добросъседските връзки, което аз желаех, и приканих към оръжие. Германците в Полша се преследват с кървясъл гнет и се изгонват от огнищата им. Редица нарушавания на границата, които една велика нация не може да понесе, потвърждават, че поляците не желаят да зачитат границите на Райха. За да се тури завършек на тая полуда, никое друго средство не ни остава с изключение на да отговоря на насилието с принуждение. Германската армия ще се бие с най-голяма сила за достойнството и виталните права на немския народ. Очаквам всеки боец, в духа на великата и безконечна традиция на Германия, да извърши дълга си до дъно. Спомняйте си постоянно и при всички условия, че сте представители на великата националсоциалистическа Германия. Да живее нашата нация и нашият Райх. “

***

Варшава, 1 септември 1939 година /ПТА/  Германските въздушни набези, които станаха снощи и тая заран, бяха осъществени без предизвестие с явното желание да се всее гнет и суматоха измежду гражданското население на беззащитните градове. Тоя опит не съумя, защото популацията сподели отлична дисциплинираност, самообладание и твърда воля да се пази против нападателя.

*** 

Варшава, 1 септември 1939 година /ПТА/ На 1 септември 1939 година сутринта въоръжените сили на немския Райх започнаха враждебните дейности против Полша. Полската граница бе премината на няколко места, както откъм Източна Прусия, така и откъм немския Райх. Германските войски нападнаха полския гарнизон във Вестерплате, в Данциг (Гданск), който отблъсна това нахлуване. Германските самолети направиха няколко въздушни набези против Краков и градовете в Горна Силезия, а точно Ченстохова, Чев, Фук, Гродно, като бомбардираха тия градове.

Нападението стартира няколко часа откакто полският дипломат в Берлин уведоми немското държавно управление за благосклонното мнение на полското държавно управление по отношение на напъните на британското държавно управление за опазване на мира. Нападението срещна твърдата воля за отбрана на цялата полска нация, която ще пази свободата си, правата си и достойнството си.

***

Варшава, 1 септември 1939 година /ПТА/ Досега са маркирани следните набези:  1. едно нахлуване против Мишинец с въздушни бомбардировки на града, както и на Граево, Хожеле, Нордварзов; 2. в Горна Силезия едно нахлуване сред Ноймителвалден и Рихтал на юг от Остров; 3. едно въздушно нахлуване против Познан в 7 часа тая сутрин; 4. едно нахлуване, стартирано по направление на Лешно в Познания; 5. завземането на пограничния пост Сбашин от немски войски; 6. едно нахлуване с присъединяване на танкове в бранша на фронта на Краща; 7. едно нахлуване на един пехотен полк с танкове против Люблинец, Тарновски, Гури; 8. на фронта Глайвиц Ратибор нахлуване с танкове, обграждащо Микулово; 9. въздушна бомбардировка на Краков; 10. въздушна бомбардировка на Катовице; 11. безуспешна бомбардировка на гарата и тунела покрай Краков; 12.- нахлуване с танкове към Закопане, идещо откъм Словакия; 13. – сред 5 часа и 6 ч. 45 м. немските войски минаха немската граница сред течението на Висла и Дойчелау; 14. въздушна бомбардировка в Чев и нахлуване на моста на Висла. 15. едно нахлуване против Встерплате в Данциг, отблъснато от гарнизона; 16. едно нахлуване сред Флобер и река Нотец (Найзе) в полска Померания; 17. едно нахлуване с танкове в региона Смилов, в Познания. 

***

Париж, 1 септември 1939 година /Хавас/ Във Франция е оповестена обща готовност. Обявено е военно състояние. Първият ден от общата готовност е 2 септември.

***

Вашингтон, 1 септември /Хавас/ Председателят Рузвелт бе известен тази заран в 2ч. 50 м. по телефона от господин Бидъл, дипломат на Съединените щати във Варшава, и от господин Бълит, дипломат в Париж, че немските войски са влезнали в Полша. Председателят издаде заповеди да бъдат известени незабавно за това шефовете на войската и на марината.

***

Лондон, 3 септември 1939 година /Ройтер/ В речта си, произнесена в 11 ч. 15 м. пред радиото, министър-председателят господин Чембърлейн съобщи апропо: " Ние сме във война с Германия. Г-н Хитлер може да бъде спрян единствено със мощ. "

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР