На 1 октомври Газпром“ започна да доставя газ за Унгария

...
На 1 октомври Газпром“ започна да доставя газ за Унгария
Коментари Харесай

Газпром започна да доставя газ за Унгария, заобикаляйки Украйна

На 1 октомври " Газпром “ стартира да доставя газ за Унгария по дълготраен контракт, подписан на 27 септември, по газопровода " Балкански поток “ (продължение на " Турски поток “) и тръбопроводите в Югоизточна Европа, заяви ТАСС.

Газовият колос заяви по-рано, че са подписани общо два контракта за общ размер на доставки до 4,5 милиарда кубически метра. м на година, като срокът на всеки от договорите е 15 години. Цената, за която са се споразумели двете страни, не беше публично оповестена. В понеделник обаче унгарският външен министър Петер Сиярто сподели, че потребителите на дребно ще продължат да заплащат „ една от най-ниските цени “ за природен газ в цяла Европа. 

През 2020 година " Газпром " достави Унгария с 8,6 милиарда кубически метра. м газ. Това е вторият по величина индикатор за последните 12 години.

В навечерието на сключването на съглашението Киев разгласи разочарованието си от  подписването на контракта и даде обещание да се обърне за подпомагане към  Европейската комисия, която да даде оценка за спазването на съглашението с европейското енергийно законодателство. 

Европейска комисия съобщи, че изследват вероятните последствия от новия дълготраен контракт сред Унгария и " Газпром ". 

Унгарското външнополитическо ведомство дефинира изказванията на формален Киев като “нарушение на суверенитета ” и извика украинския дипломат в Будапеща. След това унгарският дипломат в Киев беше извикан в украинското външно министерство.

 Ако съветските доставки заобикалят Украйна, страната няма да получава приходите от директни такси, които са от основно значение за украинската стопанска система. През 2020 година Украйна получи общо 2,1 милиарда $ от преноса на съветския газ.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР