На 1 ноември пловдивската пътна полиция стартира ежегодната акция Зима.

...
На 1 ноември пловдивската пътна полиция стартира ежегодната акция Зима.
Коментари Харесай

Внимание, шофьори! Мощна акция на КАТ в Пловдив за боси ко...

На 1 ноември пловдивската пътна полиция започва годишната акция " Зима ". Тя се организира в цялата страна и продължава месец. През интервала ще се правят засилени инспекции за положението на гумите на колите. Ще се следи имат ли колите течност за чистачки и какво е качеството на чистачките, а също и за държанието на водачи, пешеходци и други участници в придвижването. Акцията на КАТ се реализира взаимно с Българския червен кръст и Съюза на българските автомобилисти (СБА), които през първата седмица от акцията оферират безвъзмезден обзор за положението на колите за зимата.



„ Акцията ще бъде разграничена на три стадия. През първия стадий, от 1 до 10 ноември, акцент ще са инспекциите на колела и каруци. Ще се обръща внимание на оборудването и на наложителните светлоотразителни детайли. При съответно нарушаване неотложно транспортното средство ще бъде спирано и отстранявано от пътя до предприемане на ограничения от притежателя ", сподели инсп. Ботьо Гиргинов от КАТ-Пловдив.

Той уточни, че вторият стадий на акцията, от 11 до 20 ноември, ще е ориентиран към сигурността на пешеходците, както и дали те пресичат вярно. При рисково държание и основаване на условия за произшествия пешеходците ще бъдат глобени.



" По време на третия стадий - от 21 до 30 ноември, ще се следи за държанието на водачите и редовността на колите. При контрола, реализиран от полицията, ще се прави инспекция както за техническата редовност на колите, на осветителните уредби, също за това дали водачите имат нужните документи и дееспособност. През този едномесечен интервал ще обръщаме внимание и неотложно ще се намесваме при констатиране на действителна заплаха от пътнотранспортно произшествие ", сподели инсп. Гиргинов.

Той подсети, че до 1 март колите би трябвало да бъдат оборудвани с гуми, подобаващи за зимни условия, или протекторът им да бъде 4 или над 4 милиметра. " При всеки случай на скъсване или щета, която основава действителен риск от пътни произшествия, този автомобил ще бъде спиран от придвижване, а лидерът – санкциониран ", безапелационен е Гиргинов.

Той посъветва водачите, които нямат нужните познания и умения, да се поучават със експерти за подобаващите за колата им гуми за зимни условия.

Надежда Георгиева, която е ръководител на СБА-Пловдив, сподели че по традиция Съюзът на българските автомобилисти ще се включи в интервала от 1 до 7 ноември с безвъзмездна диагностика на светлините на колите, с проферка на грайфера на гумите, както и с оказване на всякаква помощ за техническото положение на возилата.

Стефан Тропчев от БЧК пък даде няколко скъпи съвета за пътешестване в зимни условия.

" Преди да поеме на път, водачът би трябвало да се осведоми за метеорологичната конюнктура. Ако изискванията не са положителни, е целесъобразно да отсрочи пътуването. Ако въпреки всичко се постанова, дано да бъде с публичен превоз. Ако пък обезателно би трябвало да е с персоналната кола, тя би трябвало да бъде механически изправна, заредена с гориво, с подобаващи гуми, с вериги. Шофьорът и спътниците му да са с добре заредени телефони, а в колата да има въже и лопатка при положение на потребност. Нека пътуването да става по първокласните пътища. Те може да удължават пътуването, само че се почистват с преимущество. Ако някъде забележим заседнала кола, бедстващи хора, да подадем сигнал на тел. 112 ", сподели той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР