На 1 и 2 юни в най-запазената средновековна крепост в

...
На 1 и 2 юни в най-запазената средновековна крепост в
Коментари Харесай

Първи Средновековен фестивал в Мезек

На 1 и 2 юни в най-запазената средновековна цитадела в Родопите " Неутзикон ", отстояща на 2 км от гръцката граница в непосредствена непосредственост до най-дългата неповторима Тракийска куполна гробница в с.Мезек, ще се организира Първият Средновековен фестивал Мезек 2019, който ще потопи присъстващите в бита, обичаите, бойните умения и духа на Второто българско царство.
Преди 6 години в живописния район, легнал на пограничната територия сред България, Турция и Гърция е построен Център за атракции в подножието на историческата цитадела, където туристите попадат във боен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в исторически костюми, връщащи към епохата сред XI-XIV век.
В Свиленград, в село Мезек, в крепостта Неутзикон - район, където границите на три страни се срещат, в първия уикенд на юни ще можете да прекосите бариерите на времето, потапяйки се в музей навън, срещайки се с бита, живота, веселието и игрите на Средновековието. Община Свиленград провежда този прелестен фестивал-подарък за своите поданици, на гостите на града и туристите, с цел да видят „ копринения град " освен със актуалните му постижения, само че и подобен какъвто е бил преди епохи.
В първия ден на юни достъпът до гробницата и крепостта в Мезек е свободен, където ще ви посрещне звън на стомана, свистене на тетива, мирис на медовина и атракциите на занаятчийски кътове. Умели възстановки и арт кътове ще покажат по какъв начин са живели предшествениците ни по времето на Асеневци и Калоян, когато кръстоносците на Балдуин Фландърски са прекосявали нашите земите и са били победени точно в района на Свиленградско.


Станете участник в средновековния празник на изкуството, на историята и на непреходността в китното село Мезек, където ще се проведат бойни демонстрации, показване на дрехи, въоръжение и снаряжение от Средновековието. Ще стреляте с лък, ще се включите в направа на кукли, украшения, грънци, ще се насладите на професионални демонстрации на бойни умения, ще вкусите храните от време оно... Къде? В средновековната цитадела в Мезек - мястото, където границите и времето се сливат в едно незабравимо прекарване.
Многото хотели в Свиленград, спечелил си прозвището „ Лас Вегас на Балканите ", имат потенциала да поемат голям поток от туристи в двата фестивални дни. Бойните демонстрации ще са същинска атракция на 1 и 2 юни, когато достъпът до фестивала, празненствата, до крепостта и гробницата е свободен.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР