На 1 и 2 февруари ще се състои премиерата на

...
На 1 и 2 февруари ще се състои премиерата на
Коментари Харесай

Портретът на Дориан Грей на режисьора Веселка Кунчева с премиера в Габровския театър

На 1 и 2 февруари ще се състои премиерата на спектакъла „ Портретът на Дориан Грей ” - най-новото заглавие на Габровския трагичен спектакъл „ Рачо Стоянов ” по едноименния разказ на Оскар Уайлд. Зрелищен, огромен и вълнуващ театър дават обещание от креативния екип. Режисьор е Веселка Кунчева, художник – Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореограф – Явор Кунчев. Дизайнер на звука – Георги Атанасов. Драматизацията е дело на Полина Христова и Веселка Кунчева.

След като одобряват поканата да работят в Габровския спектакъл, Веселка Кунчева и екипът ѝ организираха креативно ателие, въодушевено от романа на Оскар Уайлд, на тематика „ Да изгубиш себе си ” през юли 2023 г. 

Към днешна дата резултатите от форума са основата на един невъобразим до момента на габровска сцена театър, в който феновете ще се потопят на 1 и 2 февруари, споделят от театъра.

На сцената ще забележим съвсем целия актьорски състав на Габровския спектакъл, ведно с двама посетител артисти - Благовест Мицев (в ролята на Дориан Грей) и Цвети Пеняшки (в ролята на Сър Хенри Уотън). Димо Димов влиза в ролята на художника на портрета - Базил Холуърд. Участват още: Мелин Ердинч, Таня Йоргова, Надежда Петкова, Атанас Димитров - Фози, Александър Андреев, Виолина Доцева, Адриана Димова, Дилян Николов, Добринка Тоцева, Магдалена Славчева, Поля Йорданова.

Скaндалният разказ „ Портретът на Дориан Грей “ за пръв път доближава до читателската публика през 1890 година, когато стартира обявата му в американското литературно списание „ Lippincott`s Monthly Magazine ". Макар че става жертва на безпощадна цензура, преди да бъде отпечатано на страниците на списанието, творбата съумява да всее ужас измежду литературните кръгове, до тогава към момента сковани от консервативните викториански полезности. 

Отзивите за романа обаче не са единствено негативни. Теоретикът на изкуството Уолтър Пейтър да вземем за пример го дефинира като „ същински жив “. Самият Уайлд загатва: „ Знам единствено, че „ Дориан Грей “ е класика... “, 

Така е и до през днешния ден - век и половина по-късно, историята за красивия юноша, който продава душата си, с цел да остане постоянно млад е едно от най-четените и високо оценени творби на класическата литература, което впечатлява и раздрусва всеки, докоснал се до него. 



Днес креативният екип на премиерния театър в Габрово се концентрира върху тематиката за изгубването на личността в желанието да преживее и опита оптимално доста от това, което живота предлага. Тематичен акцент, който намира израз и в сценографското решение на Мариета Голомехова, е разпадането в резултат на загубата на устои. Красотата бива унищожена и изгубва формата си, когато изкушението вземе превес - това ще забележим на сцената като райска градина, която претърпява последователно съсипия.

Режисьорът на спектакъла Веселка Кунчева е добре позната на българската театрална аудитория. Носител на безбройни номинации и награди на креативните гилдии у нас, както и голям брой награди от фестивали в чужбина. Веселка Кунчева е създател и режисьор със забележителна биография.

Някои от последните ѝ представления са мюзикъла „ Исус Христос Суперзвезда ” в Държавна Опера - Пловдив, спектакъла „ Дон Кихот ” по Сервантес в Младежки спектакъл „ Николай Бинев ”, „ Последният човек ” по Оруел в Държавен куклен спектакъл - Стара Загора. Само спектакълът ѝ „ Аз, Сизиф ” е взел участие в над 40 интернационалните театрални фестивали в над 20 страни по целия свят и е получил над 15 награди. 



В спектакъла „ Портретът на Дориан грей ” Веселка Кунчева още веднъж работи в тандем с художника и сценограф Мариета Голомехова, с която основават компанията “Puppet’s Lab ”. 

Мариета също е притежател на голям брой награди за творчеството си - измежду последните номинации и награди на гилдиите у нас се отличават „ Аскеер “ за сценография и костюми на спектакъла „ Дон Кихот ”, награди за спектаклите „ Полетът на къртицата ”, „ Аз, Сизиф ” и др. 

Творческият екип се добавя от композитора Милен Апостолов, който се занимава с музика от четиригодишен. Списание „ Форбс “ го дефинира като един от тридесетте млади авторитетни българи в областта на изкуствата под 30-годишна възраст. Към този миг той също е притежател на редица номинации и награди за музиката, която основава за театрални постановки.

С хореографията в спектакъла „ Портретът на Дориан Грей ” се заема Явор Кунчев. От години работи в екип с режисьора Веселка Кунчева и през 2012 година печели премия „ ИКАР “ за хореографиите си към рок-мюзикъла - „ По ръба на небето " на Държавен куклен спектакъл - Пловдив. Повече от 10 години с работата в школата си Lindy Hop Bulgaria той разпространява танците и културата на суинга у нас.



В екипа се включва и Полина Христова, която в съавторство с Веселка Кунчева основава драматургичния текст за спектакъла. Моноспектакълът ѝ „ Полетът на къртицата ”, на който също е и създател на текста, беше отличен и задушевно признат от театрали и аудитория. Спектакълът взе присъединяване и в Международен фестивал на монодрамата „ СолоАкт ” 2022 в Габрово. 

Премиерните представления на 1 и 2 февруари са към този момент в продажба на касата на театъра и онлайн на уеб страницата на театъра dramagabrovo.com. На 27 февруари спектакълът ще се изиграе още веднъж в Габрово и незабавно потегля на турне. Още през февруари ще гостува в Ловеч, а през идващите месеци са планувани представления в Бургас, Варна, Народен спектакъл „ Иван Вазов ” - София, Русе, Стара Загора и други градове в страната.

Снимки: Александър Богдан Томпсън

Момент от подготовките на спектакъла " Портретът на Дориан Грей ":

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР