На 02.03.2018 г. от 11:00 ч., представители на Военномедицинска академия

...
На 02.03.2018 г. от 11:00 ч., представители на Военномедицинска академия
Коментари Харесай

Поклон пред лекарите, паднали за Освобождението!

На 02.03.2018 година от 11:00 ч., представители на Военномедицинска академия ще вземат присъединяване в обичайното поклонение пред Докторския монумент в София, проведено от Българския червен кръст във връзка 140-тaта годишнина от Освобождението на България.

Официалната гала, на която ще участва и началникът на ВМА бригаден военачалник професор Венцислав Мутафчийски, е непретенциозен акт на признателност и благодарност към подвига и паметта на починалите за Освобождението лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

Докторският монумент в София е основан към 1882-1883 година по концепция на съветски лекари – участници във войната, които вземат решение да увековечат паметта на своите бойни приятели, починали при осъществяване на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която вземат участие и доста българи. Заедно със събраните средства у нас се получава и планът на съветския проектант Антон Осипович Томишко.

Главният проектант на София Колар провежда построяването на паметника от бял пясъчен камък във формата на четиристенна пресечена пирамида. Върху каменните блокове са изсечени семействата и буквите на 531 души, така наречен “медицински чинове”, починали през Освободителната война. Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот доктор Константин Везенков. На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са починали най-вече медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР