МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и

...
МВР създава и поддържа Национална информационна система за превенция и
Коментари Харесай

МВР създава национален регистър на педофилите

МВР основава и поддържа Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от педофилия и Национален указател за случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или във връзка с български жители в чужбина, които са потърсили помощ и поддръжка, гласоподава на второ четене Народното събрание с промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. Това би трябвало да стане в 12-месечен период от приемането на текстовете.

В регистъра ще попадат и лицата, наказани за закононарушения по раздел „ Разврат “ от Наказателния кодекс, осъществени по отношение на малолетни и малолетни лица, както и издаване на информации и удостоверения за вписаните условия. Националният указател е част от националната осведомителна система и съдържа безсрочно електронна база настоящи данни за събитията, които подлежат на регистриране в него.

Предложението беше на Петър Петров от „ Възраждане “. Около 85 % от осъществените закононарушения, попадащи в раздела „ Разврат “, рецидивират, обоснова се той.  

Работодателите към този момент ще могат да отхвърлят да наемат осъждани педофили, когато активността им е обвързвана с деца. 

За реализиране на активността по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение Националният съвет по предварителна защита и отбрана от домашно принуждение взаимодейства с органите на изпълнителната власт, органите на правосъдната власт, на локалното самоуправление и локалната администрация и юридическите лица, които работят по предварителната защита и отбраната от домашното принуждение. Той основава и поддържа Национална осведомителна система за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, в която се съхраняват данни за случаите на домашно принуждение, осъществени на територията на страната, или във връзка с български жители в чужбина, които са потърсили помощ и поддръжка, гласоподаваха депутатите.

По предложение на Маноил Манев от ГЕРБ-СДС от плануваните в законопроекта ограничения за отбрана от домашно принуждение отпадна заложената възбрана за издаване на позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на оръжие, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения. Мотивът беше, че в самия закон за оръжията към този момент има възбрана, която е по-сурова и планува при към този момент приложена обратно във времето мярка към обещано лице, то да губи право на оръжие, наличното да се лишава за най-малко 3 години.

По искане на потърпевшото лице държавните и общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица, които реализират активност по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, са длъжни в период до 24 часа да препратят до съответния областен съд молбата за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана.

Народното събрание одобри още, когато потърпевшият не може да се отбрани заради безпомощно положение или взаимозависимост от причинителя, производството да може да се образува и по искане на прокурора. Когато потърпевшото лице е малолетно, сложено е под забраняване или е в безпомощно положение в резултат на тежко увреждане, заболяване или напреднала възраст, съдът може да му даде правна помощ.

Депутатите ще обсъдят и гласоподават останалите текстове от измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение на последващо съвещание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР