МВР разследва бандити от близкото обкръжение на предсрочно излезлия от

...
МВР разследва бандити от близкото обкръжение на предсрочно излезлия от
Коментари Харесай

Разследват бандата на Ембака за инкасо обира в Благоевград

Министерство на вътрешните работи проверява бандити от близкото обграждане на предварително излезлия от пандиза наркотрафикант от Сандански Емил Първанов – Ембака. Предполага се, че са забъркани в дръзкия въоръжен обир на инкасо автомобила в Благоевград.

 

Като директни причинители на обира измежду обвинените са известният рецидивист Асен Китанов – Психото и пернишки джамбази от свитата на Валентин Кирилов – Вальо Пуйката.

 

Въоръженият дръзновен обир бе осъществен в ранните утринни часове на предходната събота, когато трима маскирани и въоръжени мъже нападнаха двама охранители на инкасото, изнасящи чували с пари от касов център в региона на площад „ Македония “ в Благоевград.

При опита на един от гардовете да извади служебния си револвер, с цел да спре грабителите, нападателите отвърнали със пукотевица.

 

„ Чуха се най-малко 10 изстрела, гърмеше се непрекъснато “, свидетелства мъж, живеещ в региона към обира. Стреснати от непредвидения отпор, грабителите не съумели да отмъкнат всички чували с пари. Оттеглили се единствено с два чувала, като съгласно неофициална информация плячката на обирджиите е към 300 000 лева

 

В престрелката бе ранен тежко 52-годишен охранител, който е бил прострелян в слабините. Лекарите от МБАЛ-Благоевград съумяха да спасят живота му след серия от интервенции, само че положението на потърпевшия продължава да е тежко и към момента съществува заплаха за живота му.

 

Ден след обира полицията откри опожарено „ Ауди “ покрай село Мало Бучино, което най-вероятно е било употребявано от бандитите за обира. Возилото е било подпалено на пътя, който свързва Мало Бучино със Суходол. Според криминалистите колата е обгоряла дотам, че от нея не могат да бъдат извлечени отпечатъци и ДНК материали за проби.

 

Обирът в Благоевград е бил подготвян най-малко 2-3 месеца, като причинителите са очаквали да си тръгнат с плячка от над 2 млн. лева, уверени са ченгетата. От Министерство на вътрешните работи ревизират охранителните камери в региона за подозрителни лица, навъртали се към касовия център до пл. „ Македония “ през последния месец.

 

Според столичен антимафиот, зает с следствието, обирджиите не за първи път протягат ръка на инкасо автомобил, а са членове на тайфа, специализирала се в сходни грабежи. През последните няколко години се следи взрив на инкасо обирите в България, а до този миг от Министерство на вътрешните работи не са разкрили нито един огромен обир.

 

Постъпила оперативна информация в Министерство на вътрешните работи гласи, че излезлият единствено преди няколко месеца от пандиза Емил Първанов – Ембака за убийството с камък на охранителя на строителен обект на автомагистрала „ Струма “ Николай Чивиев, е съпричастен към обира в Благоевград. Смята се, че Ембака е провел кървавото нахлуване, взаимно с доближения до него разбойник Асен Китанов – Психото и с пернишки бандити от свитата на Валентин Кирилов – Вальо Пуйката. Неофициално се твърди, че Психото е бил засичан няколко пъти в региона към въоръжения обир през последния месец.

 

45-годишният Асен Психото закупи кървава популярност преди повече от десетилетие, откакто беше задържан като част от Бандата на Чуковете, налагала силов наркомонопол в София. През 2009 година Психото беше наказан за опит за ликвидиране на Васил Василев – Бай Васо, татко на убития пернишки наркобос Райко Кръвта. През лятото на 2006 година наемен убиец стреля с карабина по автомобила на Бай Васо край село Мещица и го рани в рамото, а след това следствието откри, че стрелецът е бил Асен Китанов.

 

Асен Психото беше  разследван и за мафиотското ликвидиране на Георги Вранчев – Вранчо който беше премахнат през април 2008 година пред дома си в Сандански. Тогава криминалистите подозираха, че Вранчо е премахнат по поръчка на Емил Първанов – Ембака, поета и изпълнена от Китанов. Доказателства обаче по този начин и не бяха събрани и Психото и Ембака се измъкнаха без обвинявания.

 

„ През последните няколко години, откакто излезе от пандиза, Асен Психото се е открил в региона към Сандански и оттова върти престъпните си каузи. Има постъпили данни, че той взе участие във въоръжени кражби дружно с пернишки бандити, които преди време бяха част от групата за грабежи на Вальо Пуйката “, твърди столичен криминалист.

 

Самият Вальо Пуйката е вън от съмнения за въоръжения обир в Благоевград, защото сега е под домакински арест. Преди по-малко от 2 месеца 46-годишният рецидивист беше задържан от отряда „ Кобра “ в София с крадена лимузина „ Ауди “. Седмица след крупния грабеж в Благоевград ченгетата към този момент са съставили лист със обвинени, анализирайки почерка на бандитите и съпоставяйки ги с постъпили оперативни данни. Сред обвинените с изключение на групата към Ембака и Асен Китанов – Психото, са и членовете на разрушената през 2010 година при акция на Министерство на вътрешните работи люлинска тайфа „ Факирите “, само че съответни имена не се оповестяват.

 

Акция „ Факирите “ бе извършена по предписание на тогавашния Министерство на вътрешните работи началник Цветан Цветанов на 23 февруари 2010 година, когато бяха задържани люлинските бандити Стоян Янакиев – Дългия, дясната му ръка Цветомир Василев – Синигера и още осем индивида, измежду които Енота, Пайко, Жоро Турчина и Сашо Беззъбия, в миналото работили взаимно с именития люлински касоразбивач Йордан Цонков – Джиджи, показно разстрелян през 2009 година Според обвиняванията от този момент учениците на касоразбивача Джиджи са взели участие в серия въоръжени кражби, както и обири на първокласни коли, които след това са били снабдявани с подправени документи и са били продавани зад граница. Делото против „ Факирите “ обаче катастрофира в съда години по-късно, като съвсем всички обвинени бяха оправдани. През 2017 година тарторът на „ Факирите “ Стоян Дългия бе задържан за нова серия въоръжени кражби с Николай Илиев – Понти и гравитиращия към Валентин Янев – Бореца и рецидивист Красимир Пешев – Мраморския. И тримата обаче от дълго време са на независимост, а делото още не е завършило.

 

„ Има основателни аргументи да подозираме някои от членовете на „ Факирите “ като причинители на обира “, признава столичен криминалист. Според думите му след обира в Благоевград под наблюдаване от Министерство на вътрешните работи са сложени над 15 бандити с досиета. Малцина обаче имат вяра, че полицията ще залови причинителите на въоръжения обир. Предполага се, че бандитите към този момент са съумели да обменят в полулегални чейнджбюра парите от обира и да се освободят от оръжието, с което беше прострелян охранител.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Емил Първанов – Ембака Асен Китанов – Психото Валентин Кирилов – Вальо Пуйката Васил Василев – Бай Васо Райко Кръвта Георги Вранчев – Вранчо Йордан Цонков – Джиджи Стоян Дългия Николай Илиев – Понти Валентин Янев – Бореца Красимир Пешев – Мраморския
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР