[МВР] Още по темата Вечерни новини: НФСБ остава в управлението,

...
[МВР] Още по темата Вечерни новини: НФСБ остава в управлението,
Коментари Харесай

Вечерни новини: Нищо с пътя на Своге не е наред според доклад, БСП отива "при народа"

[МВР] Още по тематиката
Вечерни вести: НФСБ остава в ръководството, само че с условия, инфлацията в Турция гони рекордни 18%

И още: Националният музей на Бразилия изгоря дружно с единствени по рода си експонати; Според прокуратурата Ветко Арабаджиев и брачната половинка му се укриват; Парламентарният сезон стартира
3 сеп 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Ще има ли разтърсвания в кабинета след оставките на трима министри, Ветко Арабаджиев и брачната половинка му търсени с европейска заповед за арест, чака се " горещо " първо съвещание на Народното събрание във вторник
2 сеп 2018 Още един отчет разкри във вторник поредност проблеми по съдбовния сектор на пътя София-Своге - отвън настилката. Общо взето изводът е, че нищо с пътя не е наред, а неточности и пропуски са позволили всички, виновни за него. В същото време обаче политическата миникриза, която тежката злополука с жертви там провокира, като че ли към този момент е овладяна - след протеста на Валери Симеонов, нощес участниците в обединението потвърдиха, че остават дружно и заявиха непоклатимост.

Нещо повече - стана ясно, че процедурата с отдръпването на министрите не е почнала и за момента е под въпрос дали изобщо ще има отстранени министри. За запазването както на Нанков, по този начин и на Московски има има поддръжка от някои отраслови сектори, а вътре в обединението - както в ГЕРБ, по този начин и в " Обединени патриоти ", също не желаят оставките. Последното решение ще е на Борисов, само че въпросът ще се разисква чак идната седмица, защото министър председателят още веднъж се впусна в интернационалната политика и отпътува на поредност от визити в чужбина - първо в Тел Авив, а по-късно във Виена.

На този декор опозицията в лицето на Българска социалистическа партия пробва да се засилва. В патетична тирада при започване на новия парламентарен сезон Корнелия Нинова за следващ път изиска предварителни парламентарни избори и разгласи, че множеството леви депутати няма да стоят в Народното събрание, а отиват в страната, " при хората ", на които ще протегнат ръка за нов модел на ръководство.

НАЙ-ВАЖНОТО

Още пропуски и неточности излизат за пътя край Своге


Множество административни и механически пропуски отвън качествата на пътната настилка е открил Институтът по пътна сигурност за сектора край Своге, където на 25 август стана тежкият случай с пътническия рейс, при който починаха 17 души. От института означават, че анализът е извършен независимо за да се употребява като второ мнение, основано на експертни огледи. Те демонстрират, че проблеми има както с пътните знаци и маркировката, по този начин и с отводняването на пътя, тротоарите, парапетите на моста и даже със самата геометрия на трасето. Крайният извод е, че всяко едно звено, отговорно за пътя е позволило неточности. А последният орган, който е можел да наложи превантивни наказания - Министерство на вътрешните работи, не е приложил пълномощията си.

Така общо взето излиза, че нищо с този пътен сектор в действителност не е наред, а нито едно отговорно звено не си е свършило работата. Което пък повдига въпроса дали това не е годно и за другите пътища в страната?

Българска социалистическа партия излиза от Народното събрание и отива " при народа ", разгласи Нинова

Акция на необработен популизъм от страна на Българска социалистическа партия беляза откриването на новия парламентарен сезон, като лидеът на левицата Корнелия Нинова разгласи, че единствено 20 от общо 79 депутати на групата ще стоят в Народното събрание да отстояват позициите на Българска социалистическа партия, а останалите " отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел ". В патетична тирада Нинова подлага на критика остро управялващите, настоя за следващ път за нови избори и се обърна към хората: " Тръгваме към вас, не желаеме гласовете ви за Българска социалистическа партия...Имаме потребност от хрумвания и се обръщаме към вас, с цел да ги предложим. Не промени в този или оня закон, а хрумвания за смяна на системата...Това е нашето послание към вас, народе ".

Решението на Българска социалистическа партия наподобява като бърза реакция на вчерашното изявление на президента Радев, който паралелно с ръководещите подлага на критика и опозицията и я прикани да се концентрира в " ускорено създаване на безапелационна опция ". Моментът е повече от комфортен за опозицията " да слезе при хората ". Напоследък има генерирана сила за локални недоволства и начинания, от които левицата пробва да се възползва - да вземем за пример казусът с умъртявяването на животни поради арфиканската чума. А с наближаването на локалните избори локалните начинания ще се множат.

Според сирийски деятели Русия още веднъж бомбардира Идлиб макар предизвестията на Съединени американски щати

Руската бойна авиация е възобновила през днешния ден след неколкоседмично спиране въздушните удари по северозападната сирийска провинция Идлиб, следена от опозицията, твърди Сирийският център за наблюдаване на човешките права и представител на бунтовниците, представени от ДПА и " Ройтерс ". Това се случва макар че малко по-рано Доналд Тръмп насочи предизвестие към Русия, режима на Асад и другия му покровител Иран да не атакуват последната провинция в страната, към момента следена от бунтовници.

Опасенията са, че неразумно нахлуване може да докара до гибелта на стотици хиляди и да се сътвори нова бежанска вълна. Кремъл обаче отхвърля сходни мнения и счита, че бунтовниците са опасност както за мира в Сирия, по този начин и за съветски военни бази. В края на август държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео предизвести, че Вашингтон ще счита всяка атака на държавните сили за ескалация на един към този момент рисков спор. В петък в Техеран ще се състои среща на президентите на Русия, Иран и Турция, отдадена най-вече на Сирия.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-силният ураган от 25 години насам взе жертви в Япония


Япония бе ударена от най-силния ураган от 25 години, който аргументи най-малко шест смъртни случая и 160 пострадвания. Тайфунът Джеби се спусна към сушата в западните райони, като донесесилен дъжд и ветрове до 172 км/ч. В залива Осака той даже е преместил танкер, удряйки го в мост, а в Киото елементи от покрива на железопътната гара са отлепени. Длъжностни лица подредиха на повече от един милион души в засегнатите региони да изоставен домовете си при предизвестия за високи талази, наводнения и свлачища. Десетки хиляди са без електричество.

Фотограф: Kyodo

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Първанов изиска проверка на контракта с Министерство на вътрешните работи след среща с Първанов

Партията на някогашния президент Георги Първанов АБВ желае България да подписа с Македония нов контракт по най-чувствителния въпрос в връзките сред двете страни – общата история. Това стана ясно след срещата във вторник сред Първанов и премиера Борисов.

Активността на АБВ, която бе предшествана от сходни акции на Българска социалистическа партия и " Атака ", идва дни преди основния референдум в югозападната ни съседка за името " Северна Македония " - на 20 септември. С наближаването на датата обаче пораства и интензивността и акциите на съперниците на новото име и комплицираните геополитически ползи, които се крият зад тях.

Deutsche Bank ще бъде извадена от водещия борсов показател Euro Stoxx 50

Най-голямата банка в Германия Deutsche Bank ще бъде извадена на 24 септември от водещия европейски показател на фирмите сини чипове Euro Stoxx 50. Отпадането й отразява внезапното намаляване на пазарната й капитализация през тази година, която се е намалила с 30% до 20 милиарда евро.

Deutsche Bank съобщи, че нейният ангажимент за преструктуриране и възстановяване на рентабилността " няма да бъде обиден от изваждането й от показателя. Въпреки това изваждането на банката от показателя може да накара вложителите да продадат акциите си.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Вдъхновилият придвижването против расизма състезател Колин Каперник стана рекламно лице на Nike

Колин Каперник, състезателят по американски футбол, който въодушеви митингите против расизма и полицейското принуждение, стана лице на рекламна акция на Nike. Преди година някогашният куотърбек на " Сан Франциско 49-ърс " даде звук за митинги в Националната футболна лига (НФЛ), като отхвърли да стане на националния химн на Съединени американски щати, тъй като " няма да демонстрирам почитание към страна, която потиска чернокожите и всички с друг цвят на кожата ". Постепенно актът му възприеха и други спортисти, а в следствие се трансформира в обществено придвижване. Това донесе обаче доста компликации на Каперник, който загуби и работата си. Рекламата на Nike още не е пусната, само че 30-годишният състезател разгласява фотография. Слоганът е: " Вярвай в нещо, даже това да значи, че жертваш всичко ". Веднага се появиха и остри гласове, че компанията заема прекомерно безапелационна позиция. В Twitter даже се появиха хаштагове #BoycottNike and #JustBurnIt, a консуматори даже разгласиха фотоси по какъв начин горят облекла на Nike. Акциите на компанията паднаха с 2.3% в утринната търговия, заяви Financial Times

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Параментът отхвърли на първо четене опита за връщане на остарелия режим на пушене в заведенията - със зали за пушачи и непушачи, препоръчан от Валери Симеонов. Проектът му бе в прорез с този на здравното министерство, който предлага тъкмо назад - да се забрани пушене и във виниловите пристройки към заведенията които на процедура единствено имитират " намерено помещение ".

Апелативният съд анулира домашния арест на водача на авариралия край Своге рейс и го пусна на независимост против гаранция от 2000 лева Григор Григоров бе вкаран в ареста, незабавно след изписването му от болничното заведение с обвиняване в причиняване на гибел по несъобразителност на 17 души.

Популярността на френския президент Еманюел Макрон спада съществено с 10 пункта за месец съгласно изследване, като единствено 31% от французите утвърждават активността му. Това е най-ниското ниво на известност за Макрон от встъпването му в служба, а резултатът е даже малко по-зле от този на Франсоа Оланд на същия стадий от своя мандат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР