МВР има данни и събира доказателства, които показват, че схеми

...
МВР има данни и събира доказателства, които показват, че схеми
Коментари Харесай

МВР: Има данни, че схемата за източване е приложена и на останалите участъци на “Хемус”

Министерство на вътрешните работи има данни и събира доказателства, които демонстрират, че схеми за източване, сходна на тази, с която са източени 60 млн. лева задатъци от лот 5 автомагистрала “Хемус”, са прилагани и на останалите лотове (участъци) от автомагистралата. Това съобщи в неделя основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петко Тодоров.

" Това, което знаем, е, че за лотовете от 1-ви до 6-и предплатено са раздадени 696 милиона лв.. Ние показахме схемата единствено на лот 5 по създаването на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще потвърдим, че тази скица има повтаряемост във всеки един лот ", уточни Тодоров пред БНР.

60-те млн. лева са занесени в незнайна посока

По думите му схемата за пети лот е ясна, само че източените 60 млн. лева са занесени в незнайна посока.

" Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион, милион и половина, без предварителна поръчка, плащайки едни големи такси, поставяйки ги в торбички или каквото е належащо съгласно размера на купюрите, ги е отнесло в незнайна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде тъкмо е отнесло тези пари.... Дали тези пари са укрити по сейфове, каси, дрешници, или са изнесени по офшорни средства, ние ще създадем всичко допустимо да установим ", сподели Тодоров.

В петък от и по-късно изтеглени в брой. Вътрешният министър Бойко Рашков изясни, че десетки милиони, отпуснати за градежа на автомагистрала " Хемус ", са минали през банка, обвързвана с Бойко Борисов и са изтекли в чужбина.

Хората, които са теглили огромните суми пари, са били арестувани, разпитани – в това число и пред арбитър, и освободени. Преди ден.

" Нашето следствие стигна до компании фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на идващия ден след постъпването им. Всички тези пари се сплотяват в едно лице, което също сме открили ", сподели Николов.

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, който не е обвързван с нито една политическа партия, и който няма никаква строителна активност.

" Случайно лице, на което е сложена задача да усвои тези средства и да придвижи тези пари ", сподели Николов.

Той уточни, че " елементарният човек " на върха на " пирамидата " не е бил арестуван досега.Главният секретар посочи, че има данни същата скица да е прилагана и за останалите лотове.

И на останалите сектори

“Същата скица, имаме данни и събираме доказателства, че е извършена и на останалите лотове, означи основният секретар на Министерство на вътрешните работи.”, сподели още той. Например от 7 до 9, където също са раздадени големи предплатени средства, нямат техническа документи. Наистина, това е голяма по мащабите си незаконна скица, заключи основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

По мотив тъй като в склад в София се съхранявали 228 изборни машини над публичната поръчка от 1600 устройства за идните избори, основният секретар уточни, че тези 228 машини не са вкарвани в склада.

Той посочи, че тези 228 машини са благосъстоятелност на " Сиела Норма " и не са вкарани в склада, а са затворени и запечатани в железен резервоар и са оставени на открито, до склада, а плануваните за изборите машини са вкарани в склада на компанията, която ги съхранява .

Тодоров сподели, че 228-те машини са закупени за да бъдат тестово изпратени в други страни за тамошни избори и по никакъв метод не са смесени с останалите, а са отвън склада - в запечатан резервоар. Той посочи, че след писмо на ЦИК, ДАНС са направили инспекция на място и са открити тези условия.

Както Mediapool писа преди ден въпросът е прочут от няколко дни. От “Сиела Норма “ са обяснили, че спомагателните 228 машини са благосъстоятелност на производителя им “Смартматик интернешънъл “ и ще се употребяват за разнообразни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия и за действия сред “Смартматик “ и “Сиела “, несвързани с изборите в България.

Петко Тодоров разяснява и инспекциите, свързани с пазаруването на гласове. Резултатите до момента са към 185 сигнала, 48 досъдебни бързи производства до през вчерашния ден, над 3500 протокола.

Тодоров уточни, че има разнообразни схеми за напън върху хората - заплащане на вересии в магазини, погасяване на вноски по бързи заеми, обещания за дърва за огрев. В някои райони е присъща схемата с преносимите секции, уточни Тодоров и посочи, че се правят инспекции за истинността на заявките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР