МВР и прокуратура се заеха със случая на единия от

...
МВР и прокуратура се заеха със случая на единия от
Коментари Харесай

Екс шеф на ЦСБОП: Братя Галева май са били вербувани от службите, колкото и да е абсурдно

МВР и прокуратура се заеха със случая на единия от братята Галеви – Ангел Христов, за който се оказа, че е в България и е умрял от инфаркт. Междувременно вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че се работи по версията Христов да е вкаран мъртъв в България.

" Всеки месец в страната влизат и излизат стотици хора незаконно. Отдавна корупцията е пробила контролно-пропусквателен пункт на страната ", сподели някогашният шеф на Централната работа за битка с проведената престъпност Тихомир Стойчев в предаването " България заран ".

Той изясни, че от момента на изгубването на Ангел Христов и Пламен Галев, когато те са оповестени за интернационално търсене от Интерпол, в Министерство на вътрешните работи би трябвало да се води оперативно-издирвателно дело.

" Какъв е обменът на информация сред службите да се откри къде са тези лица, разследващите ни служби имали ли са съвещания? Има доста неясноти - дали това са едни честни чиновници на Министерство на вътрешните работи, или изкуствено са били уличени в нещо и са били принудени да изоставен системата, дали не са напуснали в друго качество? ", попита Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че би трябвало да има надзор над службите и да се ревизира каква е свършената от тях работа в годините на прехода.

Стойчев напомни за " доста забавни срещи на тези лица " (братя Галеви, бел. ред.) и за това, че Алексей Петров се е познавал добре с тях и е провел среща с някогашния вътрешен министър Румен Петков, което по-късно докара до оставката му.

Тихомир Стойчев напомни, че самият Петров е твърдял, че е бил офицер за оперативно внедряване и сложи въпроса каква е била връзката на Галеви със службите.

" Ако Галеви са имали връзки със службите, това не дава отговор на никакви правила ", настоя някогашният началник на ЦСБОП.

По думите му обезпечаването на прекосяването на жителите се обезпечава от специфичните служби.  Според него в този момент стартират да се появяват " кандидат-свидетели за доста неща, които са ставали по време на прехода ". Стойчев обаче изрази подозрение, че за следствие на случаи от прехода евентуално ще се подхожда фрагментарно.

Експертът е на мнение, че локалните хора в Дупница са знаели за това дали братя Галеви се прибират постоянно в България. По думите му надали те са разчитали единствено на една вила в село Ресилово.

" Местните хора знаят, различен е въпросът дали не са се страхували през годините и дали имат вяра на институциите. Дупница постоянно е била забавна, не с нещо друго, само че е един от магистралните пътища за фармацията и производството и трафика на вещества. И преди 1989 година част от тези субстанции са влизали в каналите на трафик. Тези контрабандни канали са едни от другите средства, през които всеки може да влиза или излиза в страната ", изясни някогашният шеф на ЦСБОП.

Според него има връзка сред последните събития и убийството на Къро. Стойчев сподели, че " тези хора са работили и с Къро, и с Таки, и с Мето Илиенски, който също не е ясно дали е жив ".

По думите му е неотложно службите да бъдат следени от парламентна и в случай че не се стигне до сформиране на държавно управление, да бъдат свиквани регулярно Съветите по сигурността при държавното управление и президента.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР