МВнР оповести позиция по повод изказванията на премиера на Албания

...
МВнР оповести позиция по повод изказванията на премиера на Албания
Коментари Харесай

МВнР протестира срещу ексцентричността на албанския премиер

МВнР оповести позиция във връзка изявленията на премиера на Албания Еди Рама от през вчерашния ден.

В тях той си разреши неприемливо недодялан звук към нашата страна. По-рано през днешния ден българският парламент гласоподава " за " повдигане на ветото на начало на преговорен развой за присъединение за Северна Македония към Европейски Съюз, с което дава път и на Албания.
Ето какво се споделя в позицията на Министерство на външните работи:
България постоянно е била измежду тези държави-членки на Европейския съюз, които поддържат европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската вероятност на Албания и началото на договарянията за участие в Европейски Съюз и тогава, когато беше доста по-трудно от през днешния ден. През годините нямаше доста други гласове дружно с нас в тази идея. Отстояваме я и през днешния ден, все пак, в името на общото европейско бъдеще.

В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един държавен началник. Жлъчните подмятания в сходен невисок езиков указател не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско другарство. Очакваме албанският министър председател да преценява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за участие в Европейски Съюз.

На това равнище, повече от всяко друго, настояваме за съблюдаване на положителния звук за другарство. На това равнище, от наша страна постоянно е било засвидетелствано цялото почитание, което изисква виновната позиция и равнището на междудържавните връзки. С Албания ни следва общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите нации имат общ интерес, който не би трябвало да бъде накърняван от неправилната преценка на един политик. Недопустимо е връзките сред страните да се трансформират в пленник на ексцентричността на сегашния албански министър-председател.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР