МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са

...
МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са
Коментари Харесай

МВнР уверява, че е готово с изборите зад граница

МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства зад граница са изпълнили всички свои задължения по организацията на изборите. Това обяви министърът на външните работи Николай Милков.

Изборните секции в чужбина ще бъдат 755 в 62 страни. От тези 755 в 300 секции ще се гласоподава с машини.

„ В 238 от тези 300 секции ще има по две машини и в 62 една. Общо сме транспортирали 538 машини или със 122 повече от последните избори през ноември. Изпратихме и всички изборни бумаги - 755 комплекта с над 600 000 бюлетини “, добави Николай Милков, представен от Българска национална телевизия. По думите ресурсите, които са нужни, доста надвишават потенциала на дипломатическите и консулските представителства, по тази причина разчитата и на българските общности по места.

Външният министър посочи, че признатите методически инструкции са публикувани и оповестени на страницата на Министерство на външните работи. Всеки може да се осведоми по какъв начин се работи при всеки зародил проблем. 

„ 4200 индивида е общият брой назначени членове на секционни изборни комисии от ЦИК. Първо се оферират хора от задграничното посланичество, по-късно ние в Централната изборна комисия и по-късно представители на политически партии. Това в годините е предизвиквало напрежение, тъй като ЦИК е заменяла доброволци с членове на политически партии. Ние нямаме въздействие върху този развой. Надяваме се, че това не води до демотивация на българските общности “, добави Николай Милков.

5 секции са под риск 

Той акцентира, че би трябвало да се плануват всички опасности, като подобен е изключителното състояние във Флорида поради урагана. „ Там са евакуирани повече от два милиона души. Това слага под риск работата на 5 секции. До последния миг няма да знаем каква е обстановката там. Ако няма форсмажор, ще съумеят да проведат изборния ден “, означи Николай Милков.

Проблемът с правата на българите в РСМ

Външният министър разяснява тематиката за освиркването на българския химн на мача сред България и Република Северна Македония и съобщи, че тематиката е изчерпана, като България е реагирала навреме.

„ Съпоставено с условната присъда на артиста Ламбе - подпалвач на българския културен център, двете неща дружно разкриват един проблем с правата на българите в Северна Македония. Тази присъда е допустимо най-леката. Според член 238 от Наказателния кодекс на Република Северна Македония се поставят от 6 месеца до 5 години затвор, а той получава най-леката, освен това условна присъда. Би трябвало да се чака доста по-сериозна присъда в тази ситуация, само че това е решение на самостоятелния съд на РСМ “, сподели Николай Милков.

Според него и двете действия действително съставляват закононарушения от ненавист. „ Липсата на съответни санкции изпращат послания към обществото в Северна Македония и към нас. И това обръщение не бих споделил, че е положително. Това сформира обща картина, която ни безпокои - ерозиране на договореностите, при които Република Северна Македония стартира договаряния “, разяснява още Николай Милков.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР