МВФ и властите в Република Северна Македония постигнаха споразумение за

...
МВФ и властите в Република Северна Македония постигнаха споразумение за
Коментари Харесай

МВФ отпуска 530 млн. евро за бюджетни буфери и ликвидност на Северна Македония

МВФ и управляващите в Република Северна Македония реализираха съглашение за разпределяне на 530 млн. евро помощ за защитни ограничения и ликвидност. Договореностите ще работят 24 месеца. Финансирането има за цел да поддържа политиките на управляващите за справяне с икономическите последствия от поредните световни шокове, провокирани от пандемията Covid-19 и съветската инвазия в Украйна.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено Управителния и Изпълнителния съвет на МВФ.

„ Икономиката на Северна Македония беше ударена от два огромни световни шока. Докато към момента се възстановяваше от пандемията, вероятностите се утежниха след нахлуването на Русия в Украйна и внезапното повишаване на цените на силата и храните. В същото време световните финансови условия се стегнаха. Споразумението ще поддържа политиките на управляващите и ще помогне за попълване на макроикономическите буфери. За да се оправят с шоковете, управляващите трансформират целите на разноските и последователно стягат паричната политика. Споразумението ще помогне за увеличение на интернационалните запаси и може също по този начин да послужи като катализатор за приемане на друго външно финансиране ”, означи Бергльот Баркбу, началник на екипа на МВФ.

Съгласно договореностите фискалната политика ще поддържа икономическия напредък, ще отбрани най-засегнатите от рецесията семейства и обществените финанси. През юли Народното събрание на РСМ одобри спомагателен бюджет за 2022 година с фискален недостиг от 5,3% от Брутният вътрешен продукт, а държавното управление се ангажира да понижи недостига до 4,6% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година В средносрочен проект управляващите ще подхващат фискални ограничения за последователно понижаване на недостига и създаване на буфери, като в същото време усилва обществените вложения, при съблюдаване на значими защитни ограничения против фискални опасности.

Повишаващите се блокови цени за електрическа енергия бяха въведени на 1 юли 2022 година Това ще подсигурява, че всяко домакинство може да си разреши главно количество електрическа енергия, като в същото време се понижат фискалните дотации за консуматори с висока консумация и се подтиква енергийната успеваемост. Властите ще приготвят и ползват проект за деяние за последователно унищожаване на дотациите за електрическа енергия и в допълнение възстановяване на енергийната успеваемост, като в същото време пазят уязвимите семейства, акцентират от МВФ.

Високата инфлация отразява най-много световните фактори, само че инфлационните упования също се усилиха, а растежът на номиналните заплати е висок. Поради това Националната банка стартира нормализиране на паричната политика, като се намеси на валутния пазар в края на 2021 година Освен това тя увеличи главния лихвен % със 175 базисни пункта на кумулативна база от април. Централната банка би трябвало да продължи да стяга паричната си политика и да бъде подготвена да работи, както е належащо, за справяне с всяка огромна и непрекъсната разлика в инфлацията с еврозоната или забележителен напън върху интернационалните запаси, предлагат от МВФ. От институцията чакат инфлацията в страната да е близка до тази в еврозоната в средносрочен проект.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР