МВФ и Световната банка предупредиха, че войната в Газа и

...
МВФ и Световната банка предупредиха, че войната в Газа и
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Войната в Газа е заплаха за световната икономика

МВФ и Световната банка предизвестиха, че войната в Газа и обвързваните с нея набези против морския превоз в Червено море съставляват опасност за международната стопанска система, съобщи Агенция Франс Прес.

Войната сред Израел и Хамас, която бушува от октомври, към този момент е засегнала стопанската система на района на Близкия изток и Северна Африка, съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Нейните верижни резултати могат да обиден целия свят, колкото по-дълго се проточат бойните дейности, съобщи Георгиева на Световната държавна среща на върха, годишна среща на бизнес и политически водачи в Дубай.

" Най-много се опасявам от продължителността на спора, тъй като, в случай че той се проточи, рискът от разпространяване се усилва ", сподели тя.

" В момента виждаме риск от разпространяване на спора в Суецкия канал ", сподели тя, защото подкрепяните от Иран бунтовници хути нападнаха корабоплаването в Червено море, водещо до значимия морски проход.

В края на предишния месец Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване предизвести, че размерът на комерсиалния трафик, преминаващ през Суецкия канал, е понижен с повече от 40 % през предходните два месеца.

Георгиева съобщи, че в случай че има и други " последствия във връзка с това къде се водят боевете, това може да се окаже по-проблематично за света като цяло ".

В персонален проект тя добави, че " като жена, като майка, баба... се апелирам за мир ".

Въпреки свързаната с войната неустановеност, Георгиева съобщи, че МВФ е " доста убеден, че международната стопанска система към този момент е подготвена за това меко приземяване, за което мечтаехме ".

" Очаквам доникъде на годината лихвените проценти да се движат в посоката, в която инфлацията се движи към този момент цяла година ", сподели тя, запитана за намаляването на лихвените проценти във водещите стопански системи.

По време на срещата на върха приказва и президентът на Световната банка Аджай Банга, който съобщи, че " протичащото се в Газа, само че и провокациите в Украйна... и Червено море " са измежду главните провокации пред световните стопански вероятности.

" Когато прибавите тези променливи към това, което към този момент се оказва евентуално най-ниският напредък за последните 55 години, това е нещо, което би трябвало да следим от близко ", сподели той.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР