Музикаутор съди цирк Балкански. Компанията заведе дело за нерегламентирано използване

...
Музикаутор съди цирк Балкански. Компанията заведе дело за нерегламентирано използване
Коментари Харесай

Музикаутор съди цирк Балкански

" Музикаутор " съди цирк " Балкански ". Компанията заведе дело за нерегламентирано потребление на музикални творби в спектаклите и изиска обезщетение от цирка за нанесените имуществени вреди на създателите, пишще " България он Еър ".

През последните месеци организацията на създатели и композитори откри редовно потребление на редица музикални творби, включени в програмата на цирка, без да бъдат уредени правата за общественото им осъществяване и в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Сред тях са заглавия от австралийски, американски, британски, италиански, немски, нидерландски и съветски композитори и създатели на текст, чиито права " Музикаутор " съставлява за територията на България.

До делото се стигна макар желанието на " Музикаутор " да бъде сключен добросъвестно лицензионен контракт за употребяваните в цирковите спектакли творби, многочислените писмени предложения и дейната връзка с представителите на цирка, в която бяха разяснени отговорностите на ползвателите на музикално наличие. Отказът от страна на цирка да лицензира употребяваната музика докара и до сигнал до Министерството на културата в качеството му на надзорен орган по ЗАПСП.

Въпреки това Академичен цирк " Балкански “ продължава да реализира своята активност в нарушаване с нормативната уредба, като демонстрира цялостна липса на самопризнание за приноса на композиторите и създателите на текстове – основатели на музиката, употребена в цирковите спектакли.

Според " Музикаутор " зачитането на правата на създателите е изискване за развиването на уравновесена културна среда и съставлява гаранция, че всеки креативен артикул ще бъде почетен и възмезден.

" Сключването на контракт с " Музикаутор " подсигурява законосъобразното потребление на музикални творби на съвсем 3500 български и над 2 500 000 задгранични създатели. Създаването на правна сигурност както за ползвателите на музикални творби, по този начин и за техните създатели е наш приоритет “, съобщи изпълнителният шеф на " Музикаутор " Иван Димитров.

Той показва Академичен цирк " Балкански “ като " следващия образец за това по какъв начин правата на създателите са нарушавани на всички равнища – от държавните институции до частните уредници на събития ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР