Музиката на Моцарт действа успокояващо на бебетата. Тя може да

...
Музиката на Моцарт действа успокояващо на бебетата. Тя може да
Коментари Харесай

Моцарт действа болкоуспокояващо на новородените, доказа проучване

Музиката на Моцарт работи успокояващо на бебетата. Тя може да облекчи болката по време на дребни медицински процедури, демонстрира първо по рода си изследване на университета " Томас Джеферсън " във Филаделфия.

Преди да им бъде взета кръв от доктор посредством общоприета процедура за убождане в петата, на малко повече от половината от бебетата в продължение на 20 минути била пусната успокояваща инструментална приспивна ария на известния музикант. Другата половина изчаквали в тишина.

Обикновено, когато на новородените им следва лека мъчителна процедура, им се дава дребна доза захар като успокояващо. Две минути преди убождането на петата на всички бебета била дадена захароза, с цел да се облекчи леко болката им. Приспивната ария звучала по време на убождането на петата и продължавала към пет минути по-късно. На родителите не било разрешено да прегръщат физически бебетата си по време на проучването, заяви " Science Alert “.

Изследовател постоянно оценявал болката на бебетата, като употребявал изражението на лицето, рева, дишането, придвижванията на крайниците и бдителността. Изследователят носел шумоизолиращи слушалки, тъй че не знаел дали музиката звучи или не.

В последна сметка новородените, които били изложени на въздействието на Моцарт, посочили " статистически и клинично значимо " понижаване на резултатите по Скалата за болежка на новороденото (NIPS), като това важало преди, по време и след убождането на петата.

Днес има обилни доказателства, които сочат, че музиката може доста да понижи възприемането на болката измежду възрастните, и въпреки всичко не е ясно по какъв начин песента реализира този необикновен героизъм и дали той е присъщ или теоретичен.

Проучванията измежду новородени са добра опция за по-нататъшно изследване, изключително като се има поради, че болкоуспокояващите медикаменти постоянно не са алтернатива за тази група.

През 2017 година учените откриват, че когато пероралната захароза се комбинира с музикална терапия при недоносени новородени, се следи по-голямо облекчение на болката по време на теста с убождане на петата.

Недоносените новородени обаче не са най-хубавата група за проучване. Те постоянно са изложени на болежка по време на престоя си в отделенията за интензивни грижи, което значи, че може да имат променено усещане и физически отговор на чувството.

Неотдавнашното изследване в Бронкс е първото, в което се изследват бебета, родени в естествен период. Резултатите демонстрират, че някои типове успокояваща музика могат да имат мощно успокоителен резултат даже върху най-малките човешки мозъци. Възможно е това да се дължи на обстоятелството, че музиката отвлича вниманието на бебетата от болката им. Но предходни проучвания измежду възрастни демонстрират, че живата и приятна музика облекчава болката повече от мрачната и тъжна музика. А това значи, че разсейването не може да изясни изцяло резултатите.

В актуалното изследване не са съпоставени разнообразни типове музика и техните болкоуспокояващи резултати - фактори, които биха могли да бъдат проучени в бъдещи проучвания.

Учените, работили по актуалното изпитване, споделят, че в този момент се интересуват от това дали родителските гласове могат да бъдат също толкоз успокояващи за новородените, колкото и Моцарт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР