Музикантът Елтън Джон подкрепи водещи британски благотворителни организации, като призова

...
Музикантът Елтън Джон подкрепи водещи британски благотворителни организации, като призова
Коментари Харесай

Елтън Джон призова за повече тестване за вируса ХИВ

Музикантът Елтън Джон поддържа водещи английски благотворителни организации, като прикани за по-широко тестване за вируса ХИВ, с цел да няма нови разболели се в Англия до 2030 година, заяви фондация "Томсън Ройтерс ".

За да отбележат Световния ден за битка със СПИН, Комисията по ХИВ, Националният концерн против СПИН и фондацията против СПИН на Елтън Джон разгласиха 20 рекомендации за премахване на новите случаи на предаване на вируса за 10 години.

Те призоваваха тестванията за ХИВ да станат общоприета процедура при вписване на нов пациент от доктор, при правене на цитонамазка или при приемане в незабавно поделение на болница. Организациите предложиха също тестванията да се оферират в аптеките в зоните с повече инфектирани.

Съществуват опасения, че пандемията от COVID-19 се отрази върху достъпа до проби и медикаменти за ХИВ/СПИН.

"Това, което научихме тази година, е какъв брой значими са тестванията. Тестването за ХИВ е в основата на прекратяването на новите случаи в Англия " - сподели Елтън Джон. Неговата фондация е набрала съвсем половин милиард $ за битка против ХИВ/СПИН. - Тестовете за ХИВ да са налични и да са норма в цялата здравна система, значи освен хората да се лекуват, само че и проучванията да станат рутинни. Това би премахнало част от стигмата, която ни пречи ".

Повече от 38 милиона души са инфектираните с вируса ХИВ по света. Пандемията от СПИН е лишила живота на към 33 милиона души, откогато стартира през 80-те години на предишния век.

Във Англия инфектираните със СПИН са към 100 000.

Комисията за битка с ХИВ ще предложи Англия да стане първата, отстранила предаването на ХИВ до 2030 година, като се стреми към понижаване на случаите с 80 % до 2025 година

"Тази цел е изцяло постижима " - съобщи Дебра Голд, изпълнителен шеф на Националния концерн против СПИН. - Но това няма да се случи, в случай че не вършим нищо за нея и единствено продължаваме както до момента ".

Притесненията нарастват от няколко месеца, че рестриктивните мерки поради новия ковид може да са се отразили на достиженията против заболяването във Англия, където случаите понижиха с 10 % от 2018 година до 2019 година и с 30 % от 2014 година

Макар и да е допустимо достъпът до медикаменти и проби да е нарушен, карантинните ограничения може и да са имали позитивен резултат за "прекъсване на веригата на предаване на вируса ", тъй като по-малко хора са правили секс, добави Голд.

"Рано е да знаем какво се случва във връзка с диагностицирането на новите инфектирани с ХИВ " - сподели тя.

Остават и многото заболели от СПИН и даже новите случаи на болест да бъдат отстранени за 10 години в Англия, е доста значимо да бъде отстранена стигмата и дискриминирането, които ги заобикалят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР