Музикалният фестивал Откритие“, единственият оцелял във времето български международен поп

...
Музикалният фестивал Откритие“, единственият оцелял във времето български международен поп
Коментари Харесай

Международният музикален фестивал Откритие отбелязва 30-годишнината си с концерт

 Музикалният фестивал " Откритие “, единственият оживял във времето български интернационален поп фестивал, който през 2021 година навършва тридесет години, ще означи годишнината си с концерт, в който ще се организира на 21 юни. Това заяви за Varna24.bg  Доно Цветков, ръководител на фондация “Откритие ", продуцент, основател и шеф на интернационалния фестивал.

Традиционно фестивалът организира Международен конкурс за ария от млади създатели, един от дребното сходни в Европа, Международен конкурс за реализатор, съпътстваща стратегия в продължение на месец, която показва промоции на книги, музикални албуми, филми, креативен ателиета, изложения. Върхът на всяко издание са интернационалните състезания за ария и реализатор, с дълготрайност от сред три и пет часа, в които вземат участие реализатори от към двадесет страни от целия свят, оценени от напълно професионално интернационално жури. Във фестивала са били показани над шестдесет и пет страни от всички континенти.

Тазгодишното празнично издание на " Откритие “ обаче ще бъде белязано от провалите на пандемията, която на процедура стопира естественото осъществяване на музикални изяви с аудитория, в някои страни съвсем изцяло. " Това сподели и в каква степен националните култури почитат основаните обичаи, без да ги разделят на държавни и частни. Подкрепата на културните събития от страна на ръководещите е белег за осъзнаването на значимостта на културата като фактор и за обикновено човешко другарство. Концертите и музикалните фестивали са част от този развой “ съобщи основателят на фестивала Доно Цветков. " Не е загадка, че през последните години фестивалът " Откритие “ не попада измежду цели на локалната културна администрация. Недостатъчният бюджет, който му се присъжда и все по-трудното намиране на спонсори, го лишава от опцията да се организира в цялостния си тип, с който е прочут и оттатък границите на страната. Въпреки това " Откритие “ продължава да съществува, поради публиката, която го е следила през годините  и поради многочислените реализатори, музикални мениджъри и продуценти и създатели на песни, за които фестивалът е бил трамплин в кариерата. “

В YouTube канала на фестивала към този момент стартира излъчването на записи от предходните му издания.

Международният музикален поп фестивал " Откритие “ стартира да се организира през 1992 година като конкурс за млади български реализатори. Международно присъединяване има от 1994 година, от 1998 година се организира интернационален конкурс за реализатори, а от 1999 година и интернационален конкурс за песни от млади създатели. Тези два състезанието дават опция на стотици млади създатели от целия свят да се изявят на професионална сцена, тръгвайки си от Варна и България с премия или със самочувствието, че са видяни на интернационално равнище. Фестивалът е бил и мотив чужденци да попаднат за първи път в България, а някои по-късно да се върнат още веднъж, просто като туристи, тъй като са останали с положителни усещания.

Много сегашни български артисти са постигнали първите си триумфи точно на сцената на " Откритие “. Сред тях са Деси Добрева, Мирослав Димов (някога като част от дует " Каризма “ с Галя Курдова), Силвия Горанова (ЕсилДюран). Многократно на фестивала са гостували като жури или специфични посетители съвсем всички известни имена от българската поп сценапрез годините, както и Филип Киркоров, звезди на малтийския мюзикъл и италиански реализатори, печелили награди на Сан Ремо. Много от лауреатите на фестивала от разнообразни страни по-късно са реализирали триумфи на песенния конкурс " Евровизия “. " Откритие “  постоянно е имал и съпътстващи събития, като изложения, представяния на музикални книги и филми. Само във Варна на фестивала е гостувала световноизвестната съветска фотографка Галина Кмит (1931 – 2019). Сред приятелите на " Откритие “ са Розмари Стателова и Георги Тошев. 

Следете YouTube канала на фестивала " Откритие “

Facebook: 

Официален сайт
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР