Музеят за история на София ще се разшири с още

...
Музеят за история на София ще се разшири с още
Коментари Харесай

Фандъкова: Къщата, в която е живяла Райна Княгиня, става музей

Музеят за история на София ще се разшири с още един филиал – къщата на Райна Княгиня. Ще има и музейна част, и пространства за образование на възпитаници, интерективен музей с просветителна цел. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която ревизира на място реставрацията на тогавашния дом на Райна Княгиня на ул. „ Софроний Врачански “ 119 в регион " Сердика ". Дейностите по възобновяване на къщата на Райна Княгиня и околното пространство се чака да приключат през лятото.

 

Целта е да се запазят всички достоверни детайли и артефактите, които по-късно ще бъдат част от музейната експозиция, означи кметът. Тя акцентира, че е имало много компликации, които са забавили възобновяване.

 

Екип от специалисти от Музея за история на София, зам.-кметът по просвета Мирослав Боршош и кметът на " Сердика " ще създадат плана за експозицията и цялостната идея за самия музей. Запазено е пианото на Райна Княгиня, на което тя е свирила, както и флагове, които е шила, разнообразни нейни движимости. Те са прибрани и се стопанисват. Пази се и паметната плоча на къщата. Всичко това ще бъде част от експозицията, която ще бъде ситуирана на първия етаж на постройката, сподели кметът Фандъкова. Тя добави, че на втория етаж е планувано да има зали за деца, на които да бъде представяно делото на Райна Княгиня.

 

Строителните действия се разпореждат и управляват от регион „ Сердика “. От 2016 година постройката има статут на недвижима културна полезност от локално значение. Финансирането възлиза на 400 хиляди лева, следва да бъдат вложени още към 300 хиляди лева за дотъкмяване на ремонта и облагородяването на околното пространство.

 

Сградата има статут на недвижима културна полезност от локално значение. Премахнати са пристройки към нея и къщата се възвръща в първичния й тип. По време на строителните действия постройката е укрепена, построен е нов покрив, дограма, топлоизолация, нови балкони. Подменена е инсталацията за водоснабдяване и канализация, и осветлението. Изградена е рампа за налична среда. Ще бъдат възобновени и истинските парапети на балконите.

 

На инспекцията участваха кметът на региона Тодор Кръстев, общинският консултант Стефан Марков - ръководител на Специализирания общински приватизационен фонд, посредством който се финансира ремонтът.

 

 

 Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР