Музеят на Възраждането във Варна празнува 60 години. По този

...
Музеят на Възраждането във Варна празнува 60 години. По този
Коментари Харесай

Музеят на Възраждането във Варна навърши 60 години

Музеят на Възраждането във Варна чества 60 години. По този мотив в зала „ Одесос “ на Регионалния исторически музей през днешния ден бе открита национална конференция. Във форума вземат участие учени от СУ " Климент Охридски ", Икономически университет - Варна, Университета по библиотекознание и осведомителни технологии, Н. Пр. Антонио Таркуиньо, почетен консул на Италия за Варна, Русе и Бургас, музейни дейци от цялата страна. Гост на събитието бе и Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна, който насочи приветствие по случай празника.

Музеят на Възраждането е открит на 4-ти октомври 1959 година в старинната постройка на Първото българско учебно заведение на ул. „ 27 юли ” №9. Инициативата за основаването му е на тогавашния пръв организатор в отдел „ Българските земи ХV- ХIХ в. “ проф. Велко Тонев. Сградата на музея е издигната през 1861-1862 година със средства, събрани от родолюбивите български търговци и занаятчии. Музеят се обитава на улица „ 27 юли ” №9 до 2002 г, след което материалите и фондът са пренесени на ул. „ Славянска ” №21, където са правени тематични изложения без непрекъсната експозиция. От юни 2006 година музеят към този момент е на ул. „ Л. Заменхоф ” 21, в особено ремонтирана постройка във възрожденски жанр. Новата експозиция е била открита на 20 декември 2006 година Разположена на 2 етажа, тя показва главните моменти от интервала XV-XIX век в град Варна. На първия етаж е показан интервал от руско-турските войни, на втория - за първи път в България е възобновена стая на взаимното учебно заведение, по план на проф. В. Тонев и Минко Гечев.

Музеят разполага с богат и разнороден фонд, в който се съхраняват редки и скъпи ръкописи, първи издания на значими за българската възрожденска история книги, измежду които Рибния буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и мн. други. В сбирката на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са персонални движимости на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често взе участие в изложения отвън музея. От 2017 година музеят се снабди с още един скъп предмет – едно от бойните флагове на Гарибалди, под което се борят и доста българи. Музеят е създател и на доста изложения, някои от които и до през днешния ден се показват от сътрудници в други музеи – да вземем за пример „ Сабите на воеводите “, “Гарибалди и българите ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР