Музей в Петрич с чудесата на Хераклея СинтикаАрхеологическите разкопки в

...
Музей в Петрич с чудесата на Хераклея СинтикаАрхеологическите разкопки в
Коментари Харесай

Музей в Петрич с чудесата на Хераклея Синтика

Музей в Петрич с чудесата на Хераклея Синтика

Археологическите разкопки в античния град Хераклея Синтика край Петрич стартират тази година на 1 юни и за първи път от откриването на обекта ще продължат четири месеца, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на разкопките доцент доктор Людмил Вагалински. Средствата са обезпечени с целева дотация от Министерски съвет и са в размер на 400 хиляди лв., уточни той.

Тази година екипът ще работи по откриване на западния завършек на форума. За първи път ще бъде проучена и част от акропола на античния град, който е ситуиран върху хълма “Кожух ”.

Работата през идващите месеци ще включва и консервиране на предметите и градежите, които се разкриват на място. В екипа има двама консерватори, единият от които ще работи по предварителната спешна консервация на градежите.

Работата на втория реакционер ще е по находки, които следва да бъдат включени в нова, непрекъсната експозиция в музея в Петрич.

Екипът стартира работа с вярата идващите четири месеца да разкрият забавни обстоятелства за античния град. “Ще се веселя доста, в случай че отрием надписи върху камък, които нормално носят нова, любопитна информация. ”, показа доцент Вагалински и уточни, че Хераклея Синтика постоянно изненадва с забавни находки
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР