Мустафа Левент Гьокташ бе задържан от българските сили за сигурност

...
Мустафа Левент Гьокташ бе задържан от българските сили за сигурност
Коментари Харесай

България предаде на Турция мъж, издирван за убийството на учен

Мустафа Левент Гьокташ бе арестуван от българските сили за сигурност през септември

Днес от България в Турция бе екстрадиран Мустафа Левент Гьокташ, който е обвинен за убийството на доцент Неджип Хаблемитоглу през 2002 година, предава БГНЕС

Мустафа Левент Гьокташ бе арестуван от българските сили за сигурност през месец септември. Днес преди обяд той кацна на летището в Истанбул и незабавно бе задържан, след което бе отведен в съда в Газиосманпаша.

Гьокташ е някогашен полковник. Той бе задържан в Свиленград ден откакто турските управляващи оповестиха, че Интерпол е издал " алена бюлетина " за ареста му.

Неджип Хаблемитоглу бе прочут с рецензиите си към Гюленистката група - ФЕТО. Той бе погубен пред дома си на 18 декември 2002 година Извършителите на убийството остават неразкрити в продължение на години. Нури Гьокхан Бозкир, някогашен офицер като Гьокташ, беше открит в Украйна и екстрадиран в Турция през януари тази година и това форсира следствието по случая.

През февруари бяха арестувани шестима обвинени за връзките им с Бозкир, най-вече някогашни офицери. Трима от тях по-късно бяха освободени, до момента в който други двама бяха задържани, а различен обвинен беше освободен със правосъден надзор - мярка, която включва ограничение на придвижването на обвинения без отнемане от независимост.

През юни управляващите издадоха заповед за арест на още лица в границите на следствието, в това число и за Гьокташ. Осем обвинени бяха арестувани, а четирима бяха освободени, само че са под правосъдно наблюдаване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР