Мускусните патици, наричани още юрдечки, са селскостопански животни, представляващи част

...
Мускусните патици, наричани още юрдечки, са селскостопански животни, представляващи част
Коментари Харесай

Полезни храни за юрдечките

Мускусните патици, наричани още юрдечки, са селскостопански животни, представляващи част от цялостен бранш на селското стопанство, а точно домашните птици. Отглеждането на юрдечки има стопанско значение, тъй като са храна за индивида и се угояват в птицеферми.

За да бъде сполучлив този развой обаче тези полудиви животни би трябвало да бъдат отделени в собствен обособен двор от останалите домашни птици като кокошки, пуйки, гъски. През лятото храненето на юрдечките става на двора, а през зимата в пространствата, отредени за тях на закрито.

Количеството храна зависи също и от интервалите в годината. Когато снасят интензивно храна, потребността от съсредоточен фураж нараства доста и може да доближи 200-250 грама дневно, а кореноплодни по 150 грама на ден. Белтъчините и фуражите с витамини също би трябвало да се усилят.

През лятото е потребно юрдечките се хранят с прясна зелена трева в дворното пространство като тогава храната им е оптимално естествена. Затова фуражите би трябвало да се понижат до 100 грама на ден на всяка птица.

За цялата година на една юрдечка са нужни към 60 кг зърнени храни и фуражи, скотски фуражи към 3 кг, шрот в същото количество, люцернови брашна към 5 кг и сочни зелени храни 40-50 кг.

В множеството случаи обаче мускусните патици се хранят с приготвена от стопанина храна. Тя е формирана главно от зърнени култури, добре е да има и свеж ечемик в смесите. Трици, билки, зеленчуци, извара са измежду храните, които дават нужните витамини и минерали.

Настъргани тиквички и смляно зърно може да се дава като съществена храна. Други предложени зеленчуци са морковите, зелето, цвеклото, те са освен обичани на патиците, само че са и по-бюджетна храна. Кашата от царевица и пшеница също влиза в по-евтината и потребна храна.

 Юрдечки Снимка: Michelleraponi/pixabay.com

Добавката от надробен грах и слънчоглед се предлага, тъй като по този начин месото на птиците става диетично.

Черупките от яйца са обичани на всички пернати, защото задоволяват потребността им от калций и се грижат за здравето на юрдечките.

Общото количество храна на ден за всяка птица би трябвало да бъде към 350 грама на ден.

Вижте още за храненето на юрдечките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР