Мултинационални компании от недружелюбни държави са реализирали големи печалби в

...
Мултинационални компании от недружелюбни държави са реализирали големи печалби в
Коментари Харесай

Миналата година западните компании са спечелили милиарди в Русия

Мултинационални компании от " недружелюбни " страни са осъществили огромни облаги в Русия през предходната година макар глобите, които техните страни са наложили на Москва, съобщи  Financial Times, базирайки се на калкулации на Киевската школа по стопанска система (KSE).

Изчисленията на KSE се основават на източници като съветския фирмен указател, новинарски отчети и корпоративни доклади.

Големите западни марки, които са решили да продължат да работят в страната, са записали над 18 милиарда $ съветски облаги през 2022 година, от общо 20 милиарда $, регистрирани от всички задгранични предприятия, работещи в страната, сочат данните.

" Възможно е цифрите да са нарастнали доста от този момент, макар че не е допустимо да се реши тъкмо какъв брой, защото множеството интернационалните предприятия, работещи в Русия, разкриват локалните си резултати единствено един път годишно ", цитира FT думите на заместник-директора по развиването на KSE Андрей Оноприенко, който е съставил данните.

Съобщава се, че основаните в Съединени американски щати компании са осъществили най-голяма обща облага в размер на 4,9 милиарда $, следвани от немските компании с 2,4 милиарда $, австрийските предприятия с към 2 милиарда $ и швейцарските структури с към 1 милиарда $.

Базираната в Австрия Raiffeisen Bank е с най-големи доходи от Русия измежду западните компании - към 2 милиарда $ през 2022 година, сочат данните. Следват я американският тютюнев колос Philip Morris със 775 млн. $ и огромният производител на питиета PepsiCo със 718 млн. $. Шведският производител на камиони Scania е спечелил 621 млн. $ в Русия през 2022 година, което го прави най-големият печеливш измежду предприятията, които в това време са напуснали съветския пазар.

Съобщава се обаче, че множеството западни компании нямат достъп до облагите, които са осъществили в Русия. Малко след началото на спора в Украйна Москва сформира лист на страните, които са наложили наказания на Русия, считайки тези страни за " вражески ".

Сред тях са Съединени американски щати, Обединеното кралство, страните от Европейски Съюз, Канада, Япония и други Всички покупко-продажби с компании от тези страни би трябвало да бъдат утвърдени от съветското държавно управление, а локалните доходи на тези компании са обект на възбрана за погашение на дивиденти. Изплащането на дивиденти въпреки всичко може да бъде утвърдено, в случай че съветските управляващи издадат особено позволение, само че съгласно отчета до момента са издадени малко такива позволения.

Западните компании също могат да получат позволение от държавна комисия да продават бизнеса си в Русия. Такива продажби обаче нормално се правят със забележителна отстъпка, а купувачите на западни активи би трябвало да заплащат наложителна вноска в съветския бюджет.

Помолена да разяснява обстановката, Райфайзен съобщи пред медията, че " няма достъп " до облагите си в страната. Въпреки това кредиторът не е отписал цената на съветския си бизнес. Филип Морис, ПепсиКо и Скания не са дали отговор на запитванията за коментар.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР