Мултидисциплинарен лекарски екип от клиниките по кардиохирургия и акушерство и

...
Мултидисциплинарен лекарски екип от клиниките по кардиохирургия и акушерство и
Коментари Харесай

След петчасова операция отстраниха 40-сантиметров тумор в болница Сърце и мозък-Плевен

Мултидисциплинарен лекарски екип от клиниките по кардиохирургия и акушерство и гинекология извърши неповторима интервенция за отстраняването на 40-сантиметров израстък, произхождащ от матката и достигащ до дясната камера на сърцето. Случаят е извънредно необичаен и евентуално единствен у нас, споделиха експертите.

„ 72-годишната пациентка е от Добрич. Постъпи при нас откакто преди този момент неведнъж е търсила помощ и в други лечебни заведения. Първоначално постъпва в,Сърце и Мозък` в Бургас и след съвещания с акушер-гинеколозите в,Сърце и Мозък` Плевен е призната за оперативно лекуване при нас ", заяви елементи по случая доктор Йордан Красналиев - шеф на клиниката по кардиохирургия в,Сърце и Мозък`, Плевен.

От 3 години Пенка е имала неспецифични сърдечносъдови недоволства, като сърдечната ѝ периодичност е достигала до 150-160 удара в минута (за естествени стойности се одобряват 60-100 удара в минута). Оплакванията ѝ се ускоряват през лятото на тази година. Консултирана е от кардиолог и тогава е открита туморна групировка в дясното предсърдие с генезис от долна празна вена (вена кава). В болничното заведение назначават спомагателни образни проучвания, които потвърждават туморна групировка в дребния таз с генитален генезис.

„ Това се назовава още огромен израстък тромб, който се наблюдава от лява овариална вена – вената, която излиза от яйчника, влива се в бъбречната вена, след което в долната празна вена и оттова в дясното предсърдие и в дясната камера. Предоперативно осъществихме коронарография, като патология не бе открита. След като стана ясно, че имаме неповторим случай на туморно образувание в корема, което преминавайки през вените доближава до сърцето, взехме решението пациентката да бъде оперирана от мултидисциплинарен лекарски екип от кардиохирурзи и гинеколози ", изясни доктор Красналиев.

Така два дни след приема на пациентката в операционната зала влизат той, доктор Александър Любенов - шеф на отделението по обща и онкологична гинекология и кардиохирурзите доктор Александър Георгиев и доктор Недялко Недялков. Първоначално е осъществена стернотомия - достъп до сърцето, с екстракорпорална циркулация, наричанa още машина " сърце - бял дроб ". Сърцето е отворено и освободено от туморната групировка. Интервенцията е траяла с отваряне на коремната област на пациентката, където лекарите не престават с освобождението от тумора. Прекъсната е вената, през която образуванието върви, и то е освободено от стените ѝ. След окончателното му освобождение туморът е изваден откъм сърцето. Дължината му е 40 см. Финално е отхвърлен първичният миомен възел на матката и левия яйчник с цялата прилежаща към него вена.

„ Смея да настоявам, че този случай бе същинско предизвикателство за нас като лекари. Имали сме сходни случаи в болничното заведение, само че те най-често са на тумори, локализирани в десния бъбрек, през долна празна вена и стигащи до сърцето. За първи попадаме на туморно образувание, локализирано от матката до сърцето ", разяснява доктор Красналиев.

Като неповторима в лекарската си процедура дефинира интервенцията и доктор Александър Любенов: „ Да бъда в взаимен екип с кардиохирурзите ни за мен е сбъдната фантазия. Случаят е извънредно забавен, защото в действителност е много необичаен. Има доста малко изявления за сходни интервенции. Това положение е извънредно рядко и животозастрашаващо, по тази причина се наложи да използван най-хубавата за пациентката тактика. " От гинекологична позиция доктор Любенов открои един извънредно основен миг по време на интервенцията и това е следенето на цялата лява овариална вена до навлизането ѝ в бъбречната. Сложната интервенция е траяла близо 5 часа, като два дни по-късно пациентката към този момент е изведена от реанимация. Днес тя се усеща добре и не може да скрие своята признателност към лекарите:

„ Благодарение на лекарите от,Сърце и Мозък` Плевен пребивавам втори живот. Нямам думи, с които да изразя голямата си признателност към тях. Уникални хора, неповторими експерти, такива трябват на България. ", показа Пенка.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР