Моторизацията в София е симптом на проваленото управление. Ние не

...
Моторизацията в София е симптом на проваленото управление. Ние не
Коментари Харесай

Гергин Борисов: Моторизацията в София е симптом на проваленото управление



„ Моторизацията в София е признак на проваленото ръководство. Ние не можем да продължаваме с такова движение. “ Това разяснява в изявление за БНР Гергин Борисов от „ Спаси София “.
В София има голям дефицит на естествени пешеходни пространства . Градът изпуска шансове да основава естествена среда, а има потребност от тази среда, акцентира той.

Градовете, които отиваме да забележим, снимаме се и пускаме селфита какъв брой ни е хубаво, са градове с обширни пешеходни зони, посочи Борисов в предаването

 „ Преди всички “.

Това са градове, в които най-големите, най-скъпите търговски улици, улици за занимания, са пешеходни . “

„ Всички регионални градове в България, без София, имат големи пешеходни зони, цялостни с живот, на които също не живеят хора “, добави Гергин Борисов.

Преди 10 години зоните за платено паркиране бяха основани, с цел да демотивират хората, които не живеят в центъра, да идват там с коли. Тези зони обаче по думите му са се трансформирали в касичка за пълнене на бюджета на Центъра за градска подвижност .

„ Ако желаеме зоните да бъдат в действителност механизъм, който да демотивира хората да идват с коли в центъра, би трябвало да има квота за живущи. По този метод местата в зоната внезапно ще намалеят за приходящи, а живущите в зоната ще имат преимуществото на плащащи си. Защото сега те са на равна нога с всички. “

Зоните не са инструмент за облага. В момента са, само че не би трябвало да бъдат. Те са политика за понижаване на зависимостта на софиянци от колите . В центъра на София към този момент има четири метролинии, съвсем всички трамваи се движат през центъра и в центъра, има рейсове, има тролейбуси “, акцентира Борисов.

80% от преминаващите по улица „ Шишман “ в центъра на София са пешеходци , цитира данни от две проучвания Гергин Борисов. 

„ Които минават по тротоар, който е две плочки и половина . Цялото останало пространство е за коли . Това заслужено ли е? 20% от ползвателите да употребяват 80% от площта и противоположното. “

В средносрочен проект „ Шишман “ би трябвало да стане пешеходна улица, безапелационен е Гергин Борисов. От „ Спаси София “ считат, че при към този момент почнал ремонт за 4 милиона лв. е добре улицата да се приготви за това.

„ Тя да се извърши по метод, който, когато на следващия ден успеем да убедим живущи и успеем да се сдобием с администрация и общински съвет, които не са патологично изостанали, да създадат „ Шишман “ пешеходна улица , да можем това да го създадем, без да даваме още 4 милиона. “

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР