Мотивите на президента срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс не успяха

...
Мотивите на президента срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс не успяха
Коментари Харесай

ГЕРБ не отстъпва от идеята си за надзорник на Гешев

Мотивите на президента против измененията в Наказателно-процесуалния кодекс не съумяха да разколебаят ръководещите, че би трябвало да има специфичен прокурор, чиято единствена задача е да проверява основния прокурор и неговите заместници. С 12 на 7 гласа през днешния ден правната комисия в Народното събрание преодоля ветото на президента.

Според Румен Радев признатият в края на януари закон не предлага заслужено и стабилно решение на казуса с неналичието на дейно следствие против настоящ основен прокурор. С въвеждането на нова служба " прокурор по следствието против основния прокурор или негов заместител "  се нарушават редица съществени конституционни правила, измежду които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в границите на правосъдната власт и равенството на жителите пред закона, счита президентът.

За последната година и половина това е трета друга законодателна самодейност на ръководещото болшинство, която се пробва да откри решение на казуса. Люшкането сред разнообразни институционални разновидности очевидно демонстрира, че казусът е комплициран, концепцията за решението му към момента не е избистрена и дебатите би трябвало да продължат в експертен кръг, разгласи президентът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР