Москва засили позициите си в света в последно време. Тя

...
Москва засили позициите си в света в последно време. Тя
Коментари Харесай

Експерт: Дипломатическата сръчност помага на Русия да намира съюзници по света

Москва ускори позициите си в света напоследък. Тя стана по-активна освен в Близкия изток, само че даже и в Африка. В същото време самият Запад става все по-разединен. Ето за какво Америка не съумява да изолира Русия. Това съобщи пред в. ВЗГЛЯД политологът Василий Кашин, разяснявайки идното посещаване на президента Путин в Китай.

„ Западът не е в положение да изолира, обвърже Русия толкоз, колкото би желал, заради личното си разцепление. Това се прояви в държанието на редица страни, които преди този момент бяха известни с тясно съдействие със Съединените щати “, сподели Василий Кашин, началник на бранш „ Международни военно-политически и военно-икономически проблеми “ във Висшето учебно заведение по стопанска система на Националния проучвателен университет.

„ Да кажем, Турция води изцяло самостоятелна политика по отношение на Москва и Вашингтон не може да й направи нищо за това. Съседният Иран стана по-активен в своя район през последните шест месеца. Извън Европа се възродиха и самостоятелни центрове на мощ: да вземем за пример Западът би трябвало да делегира от ден на ден права на Япония и Южна Корея.

Те се трансформират в мощни военни сили”, сподели източникът. „ Друг индикативен образец е Полша. Нейният президент Анджей Дуда, макар че се слави като политик, непосредствен до Съединените щати, одобри и изплю назад апела на Америка за дипломатически протест на Олимпийските игри в Пекин. И отива на Игрите “, добави той.

Освен това дипломатическата умелост на Русия й оказва помощ да построява връзки с други страни. „ За разлика от Запада, ние имаме значимо преимущество: не се опитваме да постановяваме нашите полезности на други страни и да се намесваме във вътрешните им работи. Това покачва равнището на доверие и прави допустимо по-доброто съдействие с разрастващите се страни “, споделя Кашин.

„ Външнополитическата роля на Русия беше засилена с помощта на поредност от сполучливи дипломатически стъпки.

Москва стана по-активна в Близкия изток. Има нарастване на износа на нуклеарни технологии, а износът на оръжия остава висок. Започнахме да се месим в политически истории в отдалечени елементи на света. Освен това започнахме да провокираме обичайните играчи в Африка, като Франция в тази ситуация с Мали. Тоест, появихме се в отдалечени райони, където не сме били преди. Москва също изигра значима роля в поддържането на държавното управление във Венецуела. В един миг този „ режим “ на Запад към този момент щеше да бъде отписан, само че Руската федерация зае ясна позиция и към този момент Мадуро към момента се държи “, означи политологът.

По мнението на Кашин, поредният курс на взаимоотношение на Русия с други страни не е възпрепятстван от икономическите наказания на Запада. „ Той не съумява да ни смачка, макар че икономическият ни напредък в действителност може да бъде по-голям. Но в последна сметка западните „ сътрудници “ се оказаха в неловко състояние, принудени да изразходват ресурсите си, да търпят загуби, да се разсейват по ненужни за тях сюжети – всичко това оправдава определената от Русия тактичност. Може би тази тактичност ще помогне на Запада да разбере, че е прекомерно неизгодно да враждува с нас “, заключи Кашин.

Както беше обявено по-рано, съветският президент Владимир Путин се чака в Китай в петък, с цел да участва на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин. Както сподели външният министър Ван И на среща с съветския си сътрудник Сергей Лавров в четвъртък, визитата на Путин „ показва висока степен на взаимно доверие и другарски връзки сред двамата държавни глави “.

В навечерието на визитата съветският водач написа публикация за организация Синхуа за партньорството сред Русия и Китай. В нея той в действителност формулира правилата на външната политика на Руската федерация: „ тъждество, отчитане на ползите на другия, независимост от политическа и идеологическа обстановка, от остатъци от предишното “.

В четвъртък аржентинският президент Алберто Фернандес разгласи по време на визитата си в Москва, че ще се срещне още веднъж с Путин в петък на Олимпийските игри в Пекин. Освен това той предложи Аржентина да стане „ входната врата “ на Русия към Латинска Америка.

Както означават политически анализатори, макар опитите на Запада да сдържа Русия, Путин интензивно построява разговор с други страни през последните месеци. През януари италианските предприемачи организираха среща с президента, а немските предприемачи в този момент желаят да провеждат сходна среща.

А по-рано тази седмица Путин се срещна с премиера Виктор Орбан в Кремъл. Унгарският министър председател, който назова визитата си в Москва " миротворческо ", изрази убеденост, че разликите в позициите на Руската федерация и Запада могат да бъдат преодолени.

Съгласно изявленията в задграничните медии, Съединени американски щати оказват напън върху бразилския президент Жаир Болсонаро да анулира пътуването си до Русия на фона на напрежението към Украйна. Folha de Sao Paulo заяви, че държавният секретар Антъни Блинкен по време на телефонен диалог с бразилския външен министър Карлос Франса е изразил угриженост, че пътуването на Болсонаро може да се пояснява като знак, че Бразилия е на страната на Русия в спора. По думите на изданието, администрацията на Джо Байдън е водила сходни договаряния с Аржентина, само че президентът на страната въпреки всичко е решил да посети Москва.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР